Tuttuja syytöksiä Ranskan vaaleissa: Media ”lynkkaa” ja ”murhaa” – Kansan mielestä ehdokas on vain ”varas”

Ranskaa ei voi johtaa ellei itse ole moitteeton, syytösten kohteeksi joutunut François Fillon on sanonut.

Benoît Hamon
Teksti
Anne Kuorsalo

MENTON, RANSKA – ”Varas!”, huudettiin François Fillonille vaalikentillä viime viikon lopulla, mutta Ranskan presidentinvaalien ennakkosuosikin paikan menettänyt entinen pääministeri ei anna periksi.

Fillon katsoo, että keskustaoikeistolaisen tasavaltalaispuolueen esivaaliin osallistuneilta yritetään päinvastoin ”varastaa” vaalitulos, kun vaaditaan ehdokkaan vaihtamista.

Entisen pääministerin mukaan demokratialle on ongelma, kun media ”lynkkaa” ja ”murhaa” ehdokasta. Näin on Fillonin tulkinnan mukaan tapahtunut, kun Ranskassa on jo kaksi viikkoa setvitty, ovatko Fillonin perheelleen, pääosin vaimolleen ohjaamat noin miljoonaan euroon nousevat kansanedustajan avustajan työstä maksetut palkkiot olleet laillisia.

Fillon vakuutti tiedotustilaisuudessa 6. helmikuuta kaiken tapahtuneen pykälien mukaan ja olleen avointa. Mutta uskovatko ranskalaiset häntä? Kokenut poliittinen toimittaja Ruth Elkrief tiivisti asetelman heti tuoreeltaan kysymykseen siitä, miten aiemmin laillista toimintaa ei enää pidetä hyväksyttävänä.

Tuoreen gallupin mukaan 65 prosenttia ei luottanut Fillonin puolustukseen, mutta oikeiston kannattajien osalta enemmistö uskoi selitykset.