Sota Ukrainassa: Venäjä yrittää tunkeutua Kiovan hallintorakennuksiin, uskoo Ukrainan johto – Nato nostaa valmiuttaan

Venäläisjoukot hyökkäsivät Ukrainaan torstaiaamuna useista eri ilmansuunnista. SK seurasi päivän tapahtumia.

sodat
Teksti
Leena Sharma Sanni Koivuniemi Milka Valtanen

Tiedot on päivitetty 24.2. kello 17.36. Juttua ei päivitetä enää. Tuoreempia tietoja Ukrainan tilanteesta pääset lukemaan täältä.

Venäjä käynnisti sotatoimet Ukrainaa vastaan varhain aamulla 24. helmikuuta. Hyökkäys on kiihtynyt torstain aikana. 

Ukrainan sisäministeriö kertoi päivällä, että venäläisiä ohjuksia on osunut lentokentille ja muihin sotilaskohteisiin Kiovassa, Harkovassa ja Dniprossa. Ukrainalaiskohteita on ammuttu myös tykistöllä. Ukraina on vastannut tuleen, maan rajavartiolaitos tiedotti. 

Pääkaupunki Kiovassa Venäjä on iskenyt sotilaskohteisiin ilmasta ja ohjuksin. Torstaina alkuiltapäivästä Ukrainan rajaviranomaiset kertoivat, että Venäjän armeija yrittää murtautua Kiovan alueelle. 

Uutiskanava CNN:n mukaan Kiovan lähellä sijaitseva lentotukikohta on jo Venäjän hallussa. Tukikohta sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Kiovan keskustasta. Kiova sijaitsee noin 75 kilometrin päässä Valko-Venäjän rajalta. 

Ukrainan presidentinkanslian mukaan Venäjä saattaa yrittää tunkeutua pääkaupunki Kiovan hallintokonttoriin, kertoi uutistoimisto Reuters.

 

Ukrainan presidentinkanslian mukaan Venäjän sotatoimissa on kuollut tai loukkaantunut myös siviilejä. Venäjä puolestaan väitti hyökänneensä ainoastaan ”täsmäiskuin” sotilaskohteisiin ja vakuutti, ettei siviileillä ole hätää. 

The Kyiv Independent -lehden mukaan kiovalaisia on kehotettu hakeutumaan välittömästi pommisuojiin. 

Ukrainan presidentinkanslian virkamiehen mukaan yli 40 ukrainalaista sotilasta on kuollut ja useita kymmeniä loukkaantunut. Odessan alueellinen viranomainen kertoi Reutersin mukaan, että 18 ihmistä on kuollut Odessan alueella ohjushyökkäyksessä Ukrainan eteläosassa. Lisäksi ainakin kuusi ihmistä on kuollut Brovaryn alueella lähellä Kiovaa. 

Separatistit väittivät aamulla ottaneensa hallintaansa Štšastjan ja Stanytsian, kaksi pientä kaupunkia lähellä Luhanskia. Ukrainan viranomaisilta ei Reutersin mukaan ole saatu vahvistusta separatistien väitteeseen. Ukrainan poliisi ilmoitti kuitenkin aiemmin, että kaksi kaupunkia on menetetty. 

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan kiovalaiset pyrkivät pakenemaan sankoin joukoin pääkaupungista. Kaupungista ulos johtava moottoritie on ruuhkautunut pahasti. 

Ukrainassa on julistettu voimaan sotatilalaki. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vaatinut maailmaa käyttämään kaikkia mahdollisia pakotekeinoja Venäjää vastaan. Hän kertoi torstaina pitämässään lehdistötilaisuudessa Ukrainan katkaisseen diplomaattisuhteensa Venäjään. 

Zelenskyi ja puolustusministeri Oleksiy Reznikov ovat molemmat kehottaneet halukkaita ukrainalaisia liittymään maan puolustusjoukkoihin. Zelenskyi lupasi, että aseita jaetaan kaikille halukkaille. Reznikovin mukaan ilmoittautumiseen vaaditaan vain Ukrainan passi. 

”Ukraina siirtyy täyteen puolustustilaan”, Reznikov sanoi. 

Alkuillasta Kiovaan julistettiin ulkonaliikkumiskielto.

  

TASAVALLAN Presidentti Sauli Niinistö toisti aamupäivällä yhdessä pääministeri Sanna Marinin (sd) kanssa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, ettei uhka edelleenkään kohdistu Suomeen. 

”Mutta kyllä tilanne tietysti vaikuttaa ja on jo vaikuttanut meihin. Olemme huolellisesti varautuneet kaikkiin skenaarioihin, vaikka emme ole tehneet siitä numeroa. Me olemme ja pysymme tilanteen tasalla”, presidentti sanoi. 

Putinista Niinistö totesi, että nyt naamiot on riisuttu ja Putinin todelliset ”sodan kylmät kasvot” paljastuneet. 

”Nyt on nähty vasta alkusoitto ja valitettavasti soitto synkkenee.” 

Pääministeri Marin totesi olevan hyvin mahdollista, että Eurooppa joutuu pian vastaanottamaan isoja määriä pakolaisia Ukrainasta. 

”Sisäministeriö on varautunut siihen, että myös Suomeen kohdistuu tarve ottaa pakolaisia”, Marin sanoi. 

 

YK, EU, Nato, Yhdysvallat ja useat maat ovat tuominneet Venäjän hyökkäyksen. Presidentti Joe Biden sanoo, että Yhdysvallat tulee liittolaisineen vastaaman Venäjän toimiin yhtenäisesti ja päättäväisesti. 

Bidenin mukaan Yhdysvallat ja sen liittolaiset määräävät raskaita pakotteita Venäjää vastaan. Ukrainalle Biden lupaa puolestaan tukea ja apua. 

Nato piti torstaina hätäkokouksen Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan pyydettyä turvallisuuskonsultaatiota vedoten Naton neljänteen artiklaan. Kokouksen jälkeen julkaistussa tiedotteessa Nato kertoo ryhtyvänsä lisätoimiin lisätäkseen ja vahvistaakseen liiton pelotteita ja puolustusta. 

”Toimenpiteemme ovat ennaltaehkäiseviä, oikeasuhteisia ja ei-eskaloivia”, tiedotteessa sanotaan. 

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi tiedotustilaisuudessaan, että liittouman itäisissä jäsenmaissa on lisätty valmiutta, ja että alueille lähetetään lisää joukkoja ja kalustoa lähipäivinä. Stoltenbergin mukaan yli 100 sotilaslentokonetta on valmiudessa Naton jäsenmaiden ilmatilan suojaamiseksi. Naton suunnitelmissa ei ole lähettää joukkoja Ukrainaan. 

Nato järjestää perjantaina Ukrainan tilanteesta etäkokouksen, johon myös Suomi ja Ruotsi on kutsuttu. Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson totesi torstaina, ettei Ruotsi aio nyt hakea Naton jäsenyyttä. 

YK:n pääsihteeri António Guterres vaatii Venäjää vetämään heti joukkonsa Ukrainasta. Guterresin mukaan tämä on hänen toimikautensa surullisin hetki. 

”Presidentti Putin, ihmisyyden nimissä tuo joukkosi takaisin Venäjälle”, Guterres sanoi. 

 

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel tuomitsevat Venäjän perusteettoman hyökkäyksen Ukrainaa vastaan. EU-maiden johtajat kokoontuvat torstai-iltana Brysseliin huippukokoukseen.  

Liettua julisti torstaina maahan poikkeustilan. Myös Moldova aikoo siirtyä poikkeustilaan. Moldovan presidentti Maia Sandu on ilmoittanut Moldovan olevan valmis vastaanottamaan kymmeniätuhansia ukrainalaisia. 

Myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on tuominnut Venäjän hyökkäyksen. Ukraina pyysi aiemmin Turkkia sulkemaan ilmatilansa ja Bosporin ja Dardanellien salmet venäläisiltä aluksilta. Salmet ovat Venäjän ainoa reitti Mustallemerelle, jossa sillä on laivasto. Turkki ei vielä torstai-iltapäivänä ole vastannut tähän pyyntöön. 

Tuomitsevien reaktioiden joukossa on ollut yksi poikkeus. Kiinan hallituksen edustaja Hua Chunying kyseenalaisti hyökkäys-sanan käytön Venäjän toimista ja vetosi tilanteen ”monimutkaiseen historialliseen taustaan”. Hua syytti Yhdysvaltoja sodan lietsomisesta ja kutsui Kiinan lähestymistapaa vastuulliseksi. 

Kiina on myös tukenut Venäjän vaatimuksia turvatakuista. Maa hyväksyi torstaina vehnän tuonnin Venäjältä. Venäjä on suuri vehnäntuottaja ja Kiina on maailman suurimpia maataloustuotteiden tuojia. Tähän saakka Peking on kuitenkin kieltänyt viljatuotteiden tuomisen Venäjältä terveyshuolien takia. 

Nyt maa on kuitenkin valmis helpottamaan Venäjän taloudellista ahdinkoa lännen asettamien pakotteiden edessä. Talousasiantuntijat arvioivat, että Kiina aikoo auttaa Venäjää vientisopimusten lisäksi myöntämällä lainoja valtion omistamille pankeille. 

  

VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin julisti sotilasoperaation alkaneeksi tv-puheessa varhain torstaiaamuna Suomen aikaa. 

Putinin mukaan Venäjän tarkoituksena ei ole miehittää Ukrainaa, vaan vastata ”Ukrainan muodostamaan uhkaan”. 

”Sotilasoperaation tavoite on suojella ihmisiä, jotka kahdeksan vuoden ajan ovat joutuneet Kiovan hallinnon piinan ja kansanmurhan kohteeksi”, Putin sanoi. 

Putinin mukaan ukrainalaiset voivat vapaasti valita, kuka Ukrainaa johtaa nykyisten ”uusnatsien” sijaan. 

Venäjän presidentin mukaan yhteenotot Ukrainan ja Venäjän joukkojen välillä ovat kuitenkin ”väistämättömiä” ja vain ”ajan kysymys”. 

Putin muistutti, että Venäjä on yksi suurimmista ydinasevalloista ja maalla on myös muutamia täysin uudenlaisia asejärjestelmiä. 

”Kenelläkään ei pitäisi olla epäilystäkään, että meitä vastaan hyökkääminen johtaa tuhoon.” 

 

Juttua on korjattu 24.2.2022 klo 12.48 presidentti Sauli Niinistön lausunnon osalta.