Venäjä aikoo sulkea internetin kokeilumielessä jo kevään aikana – tarkoitus torjua kansan protesteja ja lännen verkkohyökkäyksiä

Maan teollisuusliitto varoittaa "katastrofaalisesta tuhosta".

internet
Teksti
Teppo Tiilikainen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Venäjän viranomaiset valmistautuvat sulkemaan maan internet-yhteydet kokeilumielessä vielä tämän kevään aikana. Tarkoituksena on tutkia teknisiä valmiuksia ja sitä, kuinka suuri yleisö reagoi asiaan.

Samaan aikaan duuman käsittelyssä on lakiehdotus, joka tähtää maan sisäisen ”suvereenin internetin”, Runetin luomiseen. Lain avulla on määrä varmistaa, että kotimaiset palvelut toimivat, vaikka Venäjään kohdistettaisiin voimakas verkkohyökkäys ulkomailta tai se  suljettaisiin globaalista internetistä.

Lakiesityksestä on käyty duumassa poikkeuksellisen kiivasta keskustelua. Muun muassa kansalliskiihkoisen Liberaalidemokraattisen puolueen ja kommunistien edustajat ovat arvostelleet hankkeen valmistelua ja motiiveja.

Liberaalidemokraatteja edustava Sergei Ivanov korostaa, ettei Venäjällä ole omaa it-teollisuutta, joka pystyisi tuottamaan kansallisen internetin rakentamisessa tarvittavaa teknologiaa.

Presidentti Vladimir Putinin pitkäaikainen luottomies, Venäjän tilintarkastuskamarin puheenjohtaja, entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin puolestaan arvostelee hanketta hätäisestä valmistelusta, jossa ei ole kuultu lainkaan it-alaa ja teollisuutta.

Lakiesitys hyväksyttiin 12. helmikuuta duuman ensimmäisessä käsittelyssä äänin 334–47. Duuma hyväksyy lakiesitykset kolmessa käsittelyssä, jonka jälkeen ne menevät vielä parlamentin ylähuoneen ja lopulta presidentin hyväksyttäväksi.

Esityksen mukaan Venäjän verkkoliikenne olisi reititettävä kulkemaan kokonaan viestintävirasto Roskomnadzorin hallitsemien palvelimien kautta. Järjestely muistuttaa Kiinan suurta palomuuria, jonka avulla maan viranomaiset valvovat maan sisäistä internet-liikennettä.

Venäjän puolustusvoimien tutkimuslaitoksen mukaan hankkeen toteuttaminen on teknisesti mahdollista. Se edellyttäisi kuitenkin suuria investointeja uuteen infrastruktuuriin, joten hanke tulisi erittäin kalliiksi.

Lakiesityksen mukaan operaattoreiden pitäisi lähettää jatkuvasti Roskomnadzorille tietoja verkossa kulkevasta liikenteestä. Sekin on erittäin vaativa tehtävä, sillä verkko elää ja laajenee koko ajan.

Venäläisen taloussanomalehden RBK:n mukaan suuret venäläiset operaattorit kuten Yandex ja Mail.ru ovat periaatteessa hyväksyneet lain tavoitteet. Ne pelkäävät kuitenkin, että kansainvälisten yhteyksien katkaiseminen aiheuttaa merkittäviä häiriöitä Venäjän verkkoliikenteessä.

 

Venäjän johto perustelee hankettaan kyberturvallisuudella. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila näkee taustalla on myös halun sensuroida netissä käytävää keskustelua.

”Venäjällä on paljon tyytymättömyyttä. Lainsäädännöllä valmistaudutaan internetin sulkemiseen siinä tapauksessa, että vuosien 2011–2012 kaltaiset protestit toistuvat”, hän sanoo.

”Suvereenissa internetissä viranomaiset voivat myös sulkea verkosta kriittisiä toimijoita ilman oikeuden päätöksiä.”

Venäjän median ja internetin valvontaa on kiristetty jatkuvasti siitä lähtien, kun Vladimir Putin valittiin uudelleen presidentiksi vuonna 2012.  Ihmisoikeusjärjestö Agoran mukaan pelkästään viime vuonna sosiaalisessa mediassa julkistetuista kirjoituksista nostettiin 384 oikeusjuttua. Nyt rangaistukset ”valeuutisten” levittämisestä halutaan tiukentaa kaksikymmenkertaisiksi.

Venäjän teollisuusliiton puheenjohtaja Aleksandr Šohin varoittaa, että suvereenin internetin toteuttaminen nostaa palvelujen hintoja ja aiheuttaa ”katastrofaalista tuhoa” Venäjän tietoliikenneverkoissa. Hänen mielestään hanketta ei voi perustella turvallisuussyillä, sillä Venäjällä on käytössään 11 juurinimipalvelinta, joihin se voi voi luottaa.

Myös Venäjän ulkoparlamentaarinen oppositio suhtautuu hankkeeseen erittäin kriittisesti. Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin avustaja, it-asiantuntija Leonid Volkov pitää suvereenia internetiä toteuttamiskelvottomana. Hän muistuttaa, että Venäjä yritti irrottautua globaalista internetistä heikoin tuloksin jo 2014.

 

Viime keväänä viranomaiset yrittivät sulkea suositun Telegram-viestipalvelun, mutta hanke epäonnistui surkeasti. Kieltoa kierrettiin VPN-ohjelmilla, jotka muuttavat venäläisen tietokoneiden ip-osoitteet osoittamaan muihin maihin.

Jussi Lassilan mielestä Venäjällä on selvästi heikommat lähtökohdat globaalin internetin taltuttamiseen kuin Kiinalla, koska se ei ole pystynyt rakentamaan omaa infrastruktuuria korvaamaan Googlen ja Twitterin kaltaisten länsiyhtiöiden palveluja.

”Venäjä on integroitunut varsin syvälle globaalin internetiin, joten sen korvaaminen kansallisella versiolla on erittäin vaikeaa”, Lassila sanoo.

”Kun jokin palvelu suljetaan, ihmiset ryhtyvä käyttämään toisia.”

Venäjä on painostanut jo pari vuota maassa toimivia hakukoneyhtiöitä uhkasakoilla sensuroimaan hakutuloksia, jotka viestintävirasto Rozkomnadzor on pannut kiellettyjen listalle.

Venäjän mediassa kerrottiin helmikuussa, että Google olisi taipunut ainakin osittain viranomaisten vaatimuksiin ja poistanut 73 prosenttia epätoivotuista hakutuloksista.

Google ei ole kommentoinut asiaa, mutta vapaan internetin puolesta kamppailevan venäläisen RosKomSvoboda project -aktivistiryhmän mukaan väite ei pidä paikkaansa. Googlen haut tuottivat sen tekemissä kokeissa  edelleen myös viranomaisten kieltämiä tuloksia.