Vasemmisto epäonnistui, nyt nousevat miljonäärit ja sotilasjohtajat – ”Diktaattorien virhe oli, että he kiduttivat eivätkä tappaneet”

Etelä-Amerikan vasemmisto ei onnistunut kukistamaan epätasa-arvoa, korruptiota ja väkivaltaa. Nyt kansa etsii muutosta oikeistolta, ja yhä useampi on valmis uhraamaan demokratian saavuttaakseen vakauden.

Argentiina
Teksti
Matilda Jokinen

”Brasilian hyvät ihmiset haluavat irrottautua sosialismista. He eivät halua asua samanlaisessa valtiossa kuin Venezuela”, julisti presidenttiehdokas Jair Bolsonaro suorassa lähetyksessä Brasilian presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella 7. lokakuuta 2018.

On ilmeistä, ettei kukaan halua asua samanlaisessa valtiossa kuin Venezuela. Inflaatio, väkivalta ja demokratian puute ovat ajaneet Karibianmeren rannalla sijaitsevan maan syvään humanitaariseen kriisiin.

Yksin vuonna 2017 yli 26 600 ihmistä kuoli väkivaltaisesti. Parin viime vuoden aikana lähes miljoona venezuelalaista on paennut kotimaastaan.

Bolsonarolla oli tiedossa myös syyllinen: naapurivaltion ahdinko johtuu vasemmistopolitiikasta.

Retoriikka puri maansa politiikkaan pettyneisiin brasilialaisiin. Oikeistopopulisti voitti presidentinvaalien toisen kierroksen 55 prosentin äänisaaliilla.