Vanhemmat menettivät ainoan toivonsa Kiinan järistyksessä

Kiina
Teksti
Jyrki Jantunen
Maanjäristys Kiinassa

Lapsen kuolema on aina vanhemmille suuri menetys, mutta Kiinan järistysalueella surua on pahentanut hallituksen kiistelty yhden lapsen politiikka. Katso myös kuvakooste Kiinan ja Burman tuhoalueilta.

Kuva Ng Han Guan / AP / Lehtikuva
Maanjäristysalueelta ihmisiä on kuljetettu veneillä Yingxiusta Zipingpun padolle. Tiet ovat yhä kulkukelvottomia.

Lähes kolme vuosikymmentä sitten Kiinassa kiellettiin vanhempia hankkimasta useampia lapsia, millä yritettiin rajoittaa väestönkasvua.

Politiikan seurauksena Kiinassa on syntynyt noin 400 miljoonaa lasta vähemmän, mutta se on myös johtanut vääristyneeseen väestökehitykseen. Kiinassa on yhä vähemmän nuoria ihmisiä huolehtimassa kasvavasta eläkeläisväestöstä. Ainoat lapset kantavat harteillaan perheen toiveita ja heitä paapotaan koko suvun voimin.

Pahimmilla järistysalueilla tuhoutui kymmeniä tai satoja kouluja, joiden raunioissa on edelleen tuhansia koululaisia jumissa. Sydäntäsärkevintä pelastusmiehistöille ja vanhemmille ovat olleet raunioista kuuluneet lasten äänet, jotka ovat vähitellen hiljentymässä.

”Aiemmin kuulimme vielä heidän äänensä. Jos he (pelastusmiehet) olisivat toimineet nopeammin, he olisivat jo pelastaneet tyttäreni,” sanoi turhautunut ja vihainen Wen Huayoung, 39, joka odotti Hanwangin kaupungissa tietoja koulurakennuksen alle jääneestä tyttärestään.

Yli 50 000 kuollutta?


Kiinan tuhoisan maanjäristyksen kuolonuhrien määrä voi nousta jopa yli 50 000:n, kertoo uutistoimisto Xinhua lainaten hallitusta.

Aiemmin päivällä uhreja kerrottiin olevan jo lähes 20 000, mutta kymmenettuhannet ovat edelleen kateissa.

Alkuviikosta sattunut järistys on tuhoisin Kiinan historiassa kolmeen vuosikymmeneen.

Suomalaiset kunnossa

Suomen ulkoministeriön mukaan Kiinan järistysalueella olevat suomalaiset ovat turvassa. Pekingin-suurlähetystö on tavoittanut kaikki tiedossaan olevat suomalaiset Chengdun alueella.

Alueella voi silti olla suomalaisia, joista ministeriöllä ei ole tietoa.

Kiinan ulkoministeriön mukaan suomalaisia ei ole niiden 900 ulkomaalaisen joukossa, jotka ovat maajäristysalueella turvassa, mutta eivät ole päässeet sieltä poistumaan.

STT-AFP-Reuters, Hanwang-Peking, Kiina

Kuvakoosteeseen pääset tästä

Maanjäristys Kiinassa


Kuva
Takanori Sekine / AP / Lehtikuva
Mianyangin kaupungin tuhoja Sichuanissa 15. toukokuuta.