Vallasta syösty presidentti palasi Hondurasiin - katso kuvakooste

Honduras
Teksti
Hanna Hihnala
Kuva Esteban Felix / AP / Lehtikuva (22.9.2009)

Kesällä vallasta syösty entinen presidentti Manuel Zelaya palasi Hondurasiin maanantaina ja aiheutti suuren kohun.

Miehen paluu yllätti viranomaiset niin pahasti, että väliaikainen johtaja Roberto Micheletti ei ensin uskonut hänen olevan maassa. Kun asia varmistui, maahan julistettiin maanantaina ulkonaliikkumiskielto, jota on jatkettu keskiviikkoaamuun saakka. Myös lentokentät suljettiin.

Zelaya piiloutui Tegucigalpassa sijaitsevaan Brasilian suurlähetystöön. Lähetystön edusta täyttyi myöhemmin tuhansista mielenosoittajista. Yllättävä paluu motivoi kannattajat liikkeelle.

Mellakkavarusteisiin puetut poliisit ajoivat tiistaina entisen presidentin kannattajat pois lähetystön edestä kyynelkaasun, vesitykkien ja pamppujen avulla.

Zelaya ja hänen ystäviensä ja perheenjäsentensä muodostama noin 70 hengen ryhmä jäivät jumiin eristettyyn lähetystöön, josta on katkaistu sähköt ja vesi.

Roberto Micheletti on sanonut olevansa valmis neuvottelemaan Zelayan kanssa, jos tämä hyväksyy marraskuuksi suunnitellut presidentinvaalit. Michelettin mukaan Zelayaa odottaa kuitenkin oikeudenkäynti, jossa häntä syytetään muun muassa korruptiosta ja perustuslain rikkomisesta.

Vallankaappaus on tuomittu lähes kaikkialla.

Lähde AP, BBC, YLE

Katso lisää kuvia Hondurasin tilanteesta.