Valioliiga: Lähes kaksi miljardia euroa pelaajien palkkoihin

Arsenal
Teksti
Pekka Anttila
Barcelonan kerrotaan tarjonneen miljoonasopimusta Arsenalin Cesc Fabregasista. Fabregas ei olisi vastustanut siirtoa, mutta Arsenal torpedoi hankkeen. Kuvassa Fabregas kotistadionillaan 5. elokuuta.  Kuva Akira Suemori / AP / Lehtikuva

Maailman rahakkain jalkapallosarja alkaa lauantaina. Englannin Valioliigan seurat tienaavat nyt rahaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Ilo on kuitenkin lyhytaikainen ahneiden tähtipelaajien ansiosta. Pelaajapalkat ovat karanneet muutenkin velkaisten seurojen käsistä. Useimmat joukkueet tekevät tappiota.

Kansainvälisen konsulttiyrityksen Deloitten tekemän selvityksen mukaan Valioliigan 20 seuraa ansaitsivat viime kaudella ennätykselliset 2,4 miljardia euroa. Tänä vuonna summan arvellaan kohoavan 2,6 miljardiin puntaan nousseiden televisiointisopimusten ansiosta.

Pelaajabudjetteihin hupeni kuitenkin samaan aikaan noin 1,8 miljardia euroa – ennätyssumma sekin.

Yhtälön seurauksena Deloitte totesi, että pelaajien tähtitieteelliset palkat ohittavat myyntitulojen kasvun. Tämä vähentää jatkossa edelleen toiminnan kannattavuutta; trendi joka ei voi jatkua loputtomiin.

Varoittava esimerkki on Valioliigajoukkue Portsmouth, joka suistui helmikuussa konkurssiin. Tilintarkastajien mukaan seuralla oli velkaa noin 120 miljoonaa euroa.

Epäselvät talousnäkymät ovat kuitenkin tehneet seurat varovaisiksi. Aikaisempien vuosien tapaan Englannissa ei ole päästy päivittelemään jättimäisiä pelaajasiirtoja kauden kynnyksellä. Sama trendi on havaittavissa muissakin Euroopan huippusarjoissa.

Vielä kolme viikkoa aikaa tuhlata

Siirtoikkuna on kuitenkin auki elokuun loppuun asti. Tämä tarkoittaa, että seuroilla on vielä vajaat kolme viikkoa aikaa ryhtyä tuhlaamaan.

Eräiden arvioiden mukaan vaisuus johtuu siitä, että suuret velat estävät suuret hankinnat. Manchester Unitedin manageri Alex Ferguson on kuitenkin tyrmännyt ajatuskulun.

”Kannattajat haluaisivat joka vuosi suuria pelaajasiirtoja. Olen kuitenkin seurannut pelaajia, joiden sanotaan olevan vapaita siirtymään enkä ole heistä järin innostunut.”

Omia polkujaan kulkee jo toista vuotta peräjälkeen Manchester City, joka on tuhlannut eniten puntia hankintoihinsa. Ennen kauden alkua sen kerrotaan käyttäneen pelaajasiirtoihin yli 125 miljoonaa euroa.

”Me haluamme kehittyä ja me haluamme kehittyä nopeasti”, joukkueen italialainen manageri Roberto Mancini on todennut.

Mancinin kommentin takana saattaa olla kärsimätöntä rahaa. Joukkueen omistaa Abu Dhabin rikkaimpiin kuuluva hallitsijasuvun sheikki.

Tutut seurat voittajasuosikkeina

Urheilullisesti tuote on kunnossa. Viheriöillä viilettää maailman parhaita pelaajia, ja esimerkiksi lontoolaisten joukkueiden lähes kaikki ottelut ovat loppuunmyytyjä.

Vakiosuosikkeihin kuuluvat tänäkin vuonna Chelsea, Manchester United ja Arsenal.

Viime vuonna mestaruuden vei Chelsea.

Lähde AFP