Väkivaltainen Suomi: Sofi Oksanen sittenkin oikeassa?

Sofi Oksanen
Teksti
Jukka Ukkola
Sofi Oksanen
Kirjailija Sofi Oksasen arvio suomalaismiesten väkivaltaisuudesta ei mennyt hutiin. Kuva Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomessa nousi kohu, kun Finlandia-palkittu kirjailija Sofi Oksanen syytti Tanskan television haastattelussa suomalaismiehiä ja koko suomalaista yhteiskuntaa väkivallan perinteestä.

Oksasen syytteissä on kenties perää. Euroopan neuvoston raportin mukaan Suomi on naisille suhteellisesti vaarallisin maa: yli kahdeksan naista surmataan vuosittain miljoonaa asukasta kohden.

Korkeita lukuja on myös Norjassa (6,58), Luxemburgissa (5,56) ja Ruotsissa (4,59). Ehkä hieman yllättäen naisille turvallisimpia maita ovat Italia, Espanja, Portugali ja Irlanti.

Väkivaltaa on toki muuallakin. 25-50 prosenttia kaikista eurooppalaisista naisista on joutunut avio- tai avomiehensä väkivallan uhreiksi. EU:n 15 vanhassa jäsenmaassa yli 600 naista vuodessa kuolee parisuhdeväkivallan takia.

Toisaalta viime kesänä Britanniassa julkaistu raportti näyttää hieman erilaiselta. Sen mukaan teollisuusmaista väkivaltaisin on Britannia. Tällä listalla Ruotsi on neljäntenä ja Suomi seitsemäntenä.

Pahoinpitelyllä uhkaamisten ja seksuaalirikosten määriä on vertailtu Euroopan rikos- ja turvallisuustutkimuksessa ja henkirikosten määriä Eurostatin katsauksessa. Jos nämä tulokset esitetään indeksilukuina (EU=100), Suomi sijoittuu henkirikosten määrässä kakkoseksi luvulla 157, joskin kauas ylivoimaisen ykkösen, Viron (514), taakse.

Rikokset suhteessa väkilukuun