Väestönlaskentaa vuonna 2010: Alaskan väkimäärä selviää koiravaljakoin

Alaska
Teksti
Netta Vuorinen
Kuu paistaa matalalla syrjäisessä Noorvikin kylässä, josta Yhdysvaltain väestönlaskentaviraston johtaja aloittaa Alaskan asukkaiden laskennan alkuvuodesta 2010. Kuva Carolyn Kaster / AP / Lehtikuva

Kun toisen maailmansodan veteraani Clifton Jacksonin ovelle koputetaan tänään kello 13 paikallista aikaa, hänestä tulee Yhdysvaltain tämänvuotisen väestönlaskennan numero 1. Huolellisesti suunniteltu operaatio aloitetaan Alaskasta, pikkuruisesta Noorvikin eskimokylästä, jonka vanhin asukas 88-vuotias Jackson on.

Toimiva väestönlaskenta vaatii Alaskassa valtavan määrän työtä, sillä osavaltiolla on pinta-alaa yli 1 717 000 neliökilometriä. Asukkaita on kuitenkin vain alle 700 000. Noin puolet väestöstä asuu maaseudulla – monet kylissä, joissa ei ole autoteitä saati postipalveluita.

Suuressa osassa Alaskaa viranomaisten täytyy siis toimittaa väestönlaskenta perinteisin menetelmin – kiertämällä kylät ja syrjäseudut henkilökohtaisesti. Suuressa osassa muita osavaltioita laskenta hoidetaan vain lähettämällä lomakkeet kotitalouksiin.

Alaskan suhteen laskijat ottavat myös pienen etumatkan, sillä muualla Yhdysvalloissa laskenta aloitetaan vasta huhtikuussa. Syynä ovat keliolosuhteet. Keväällä jään ja lumen sulaessa kyliin ei enää pääse matkustamaan koiravaljakolla tai moottorikelkalla, jotka ovat yleisimpiä kulkuvälineitä.

Yhdysvaltain väestönlaskentaviraston johtaja Robert Groves saapuu Noorvikiin tänään koiravaljakolla. Kylän pormestari Bobby Wells kertoo paikallisten pitävän tapausta varsin jännittävänä. Laskentaviranomaisia tervehditäänkin juhlamenoilla. Ohjelmaan kuuluu muun muassa kansantansseja ja perinneruokia.

Lähde USA Today