Vaalitaistelu jatkuu supertiistain jälkeenkin

Teksti
Karri Kokko

Yhdysvaltain esivaalien supertiistaina ratkesi vain yksi asia: se, että esivaalirumba jatkuu vielä pitkään.

Hillary ja Chelsea Clinton


Kuva; Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton tyttärensä Chelsean halattavana supertiistain vaalitilaisuudessa New Yorkissa (Elise Amendola /AP / LK)

Erityisesti demokraattien kisa on entistä tasaväkisempi senaattorien Hillary Clintonin ja Barack Obaman kesken. Kumpikin tuuletti keskiviikkona voittoa, vaikka mitään ei ratkennutkaan.

Clinton sai taakseen tärkeitä osavaltioita kuten New Yorkin ja Kalifornian. Obama kahmi taas enemmän osavaltioita.

”Aikamme on tullut, liikkeemme on todellinen ja Yhdysvaltoihin on tulossa muutos”, Obama julisti.

”Tiedämme että tarvitsemme jonkun, joka on valmiina ensimmäisestä päivästä alkaen ratkaisemaan ongelmamme”, mainosti puolestaan Clinton.

Huckabeen menestys lisäsi jännitystä

Republikaanien taistelu jatkuu myös, vaikka senaattori John McCainin voitot nostivat hänet entistä selkeämpään johtoasemaan.

McCainin kiivaana kilpailijana esiintynyt Mitt Romney menestyi odotettua heikommin, kun kolmosena roikkunut Mike Huckabee kahmi yllättävän määrän osavaltioita tililleen.

Kumpikaan tosi konservatiiveiksi julistautuneesta Romney-Huckabee-kaksikosta ei aio luovuttaa. Huckabee oli kuitenkin valmis laskemaan Romneyn pois laskuista.

”Viime päivinä ihmiset ovat sanoneet, että tämä on kahden miehen kisa, ja tiedättekö mitä – se on, ja minä olen mukana”, hän iloitsi.

Myös McCainilla voi olla vielä vaikeuksia edessään. Hän ei pärjännyt kovinkaan hyvin eteläisissä osavaltioissa, jotka ovat varsin uskonnollisia alueita. Ne menivät baptistipastori Huckabeelle.

Yllättävää on myös se, että raha ei ole ratkaissut, ainakaan tähän mennessä. Huckabee on kampanjoinut lähes tyhjätaskuna, McCainilla on ollut pulaa kampanjarahasta, mutta upporikas Mitt Romney on heittänyt peliin omia rahojaan yli 30 miljoonaa dollaria.

Clinton keskittyy Texasiin ja Ohioon

Esivaaleissa oli monia tekijöitä, jotka pitivät tilanteen kutkuttavan tasaväkisenä loppuun saakka. Demokraattien äänet jakaantuivat erittäin tasaisesti ehdokkaiden kesken.

Yli viisikymppiset naiset äänestivät Clintonia, samoin erityisesti Kalifornian latinot.

Obaman puolelle kallistuvat mustat, nuoret miehet sekä nuoret naiset. Obama sai lisäksi monissa osavaltioissa paljon valkoisten ääniä, joten puheet ”rotukisasta” voidaan ainakin supertiistain perustella unohtaa.

Demokraattien seuraavat esivaalit ovat muun muassa Louisiana, Marylandissa ja Virginiassa, jotka suosivat Obamaa. Clintonin uskotaan keskittyvän maaliskuun alun Texasiin ja Ohioon.

Supertiistai osoitti myös sen, että demokraatit ovat nyt valmiina uurnille. Demokraattipuolella annettiin vaalipäivänä noin viisitoista miljoonaa ääntä, republikaaneilla kahdeksan miljoonaa.

Teksti Päivi Sinisalo (STT)

Aiheesta lisää
Tiellä Valkoiseen taloon: Rinnan paukutusta
Lue Marko Maunulan tilannekatsaus supertiistain tuloksesta.
Tutkija: Supertiistai ei tuonut suuria yllätyksiä (STT 6.2.2008)