Uutiskuvakooste: Moskovan lentokenttäräjähdys - terrori-iskujen sarja sai jatkoa Venäjällä

Kuva Alexey Sazonov / AFP / Lehtikuva.


Venäjän suurimmalla lentokentällä Domodedovossa maanantai-iltapäivänä tapahtunut itsemurhaisku oli tuhoisa.

Yhteensä 180 haavoittuneesta 110 makaa sairaalassa. Kuolleita on 35. Uhriluku saattaa vielä kasvaa, sillä osa loukkaantuneista on kriittisessä tilassa.

Kuva Andrey Smirnov / AFP / Lehtikuva.

Isku tapahtui ulkomailta saapuvien lentojen terminaalin tulohallissa. Tekijäksi epäillään naista, joka kuuluu mahdollisesti Pohjois-Kaukasiassa vaikuttaviin ääri-islamisteihin, kertoo uutistoimisto RIA Novosti.

”Räjähdys tapahtui, kun naispuolinen epäilty avasi laukkunsa”, valtion turvallisuusviranomaiset kertoivat. ”Terroristin seurassa oli mies, joka seisoi tämän vieressä räjähdyksen aikana.”

Räjähdyksen jälkeen. Kuva AFP / Lehtikuva.

Tekijät räjäyttivät Moskovan eteläpuolella sijaitsevan lentokentän ulkomaan-lentojen terminaalissa pommin, jonka räjähdysvoima vastasi ainakin viittä kiloa trotyyliä. Pommiin oli pakattu erilaisia metallikappaleita mahdollisimman suuren tuhon aiheuttamiseksi.

Iskussa loukkaantui ja menehtyi myös ulkomaalaisia. Tämänhetkisten tietojen mukaan kuolleiden joukossa on kaksi brittiä sekä yksi saksalainen, bulgarialainen, kirgisialainen, ukrainalainen ja uzbekki. Yhdeksän kuollutta on vielä tunnistamatta.

Kuva AFP / Lehtikuva.

Loukkaantuneiden joukossa on muun muassa slovakialainen ja italialainen henkilö, saksalaisia, italialaisia sekä tadžikistanilaisia.

Silminnäkijät ovat kertoneet, että monet kuolleista ja loukkaantuneista olivat taksikuskeja sekä ystäviä ja sukulaisia, jotka olivat lentokentälle saapuvia matkalaisia vastassa.

Kansainvälinen yhteisö on tuominnut iskun laajasti.

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev osallistui pian iskun jälkeen hätäkokoukseen.  Kuva Mikhail Klimentyev / AFP / Lehtikuva.

Terrori-iskut Venäjälle – vuosien sarja


Kesäkuu 1995: Tšetšeenikapinalliset ottivat panttivangiksi satoja ihmisiä Budennovskin kaupungissa sijaitsevassa sairaalassa. Yli sata ihmistä sai surmansa, kun poliisin joukot tekivät sairaalaan epäonnistuneen iskun.

Syyskuu 1999: Räjähdyksiä asuinrakennuksissa Moskovassa, Buinakskissa ja Volgodonskissa. Noin kaksisataa ihmistä kuoli. Iskuista syytettiin tšetšeenitaistelijoita, jotka taas syyttivät Venäjän salaista palvelua.

Lokakuu 2002: 129 panttivankia ja 41 tšetšeenisissiä menehtyi Venäjän sotajoukkojen tekemässä rynnäkössä. Tšetšeenikapinalliset olivat ottaneet 700 pankkivankia moskovalaiseen teatteriin kolme päivää aikaisemmin. Suurin osa uhreista kuoli tainnuttamiseen tarkoitettuun kaasuun.

Elokuu 2003: Itsemurhapommittaja räjäytti ajamansa kuorma-auton sotasairaalan alueella Pohjois-Ossetiassa. Yli 50 ihmistä menehtyi.

Joulukuu 2003: Aamuruuhkassa kulkeneessa junassa sattui räjähdys Jessentukin kylpyläkaupungin ulkopuolella. Ainakin 46 ihmistä sai surmansa ja 160 loukkaantui.

Helmikuu 2004: Itsemurhapommittaja räjäytti itsensä metrossa Moskovassa. Kuolleita oli 39 ja loukkaantuneita yli 100.

Kesäkuu 2004: Kapinallisjoukko iski sisäministeriön rakennukseen Tšetšenian rajanaapurimaassa Ingušiassa. Ainakin 92 ihmistä kuoli, joukossa maan sisäministeri Abukar Kostojev.

Elokuu 2004: Kaksi venäläistä matkustajakonetta räjäytettiin lähes samanaikaisesti. Yhdeksänkymmentä ihmistä sai surmansa. Tästäkin syytettiin tšetšeenejä, mutta varsinaista varmistusta ei koskaan saatu.

Syyskuu 2004: Beslanin koulukaappauksessa Pohjois-Ossetiassa kuoli 335 panttivankia, joista noin puolet lapsia. Panttivankivaihe kesti kolme päivää, kunnes poliiseista ja sotilaista koostuva joukko teki rynnäkön kouluun ja otti sen haltuunsa.

Lokakuu 2005: Noin sadan kapinallisen joukko hyökkäsi Naltšikin kaupungin poliisiasemille, turvallisuuspalvelun sekä muihin virastoihin. Yhteensä nelisenkymmentä ihmistä sai surmansa. Kuolleiden joukossa oli niin paikallisia sivullisia, poliiseja kuin kapinallisiakin.

Elokuu 2006: Kymmenen ihmistä sai surmansa moskovalaisen ruokakaupan räjähdyksessä.

Huhtikuu 2007: Venäläinen helikopteri ammuttiin alas Tšetšenian ilmatilassa. 18 ihmistä kuoli.

Syyskuu 2007: Raiteilla räjähtänyt pommi suisti Nevski Ekspress-junan radalta Moskovan ja Pietarin välillä. Onnettomuudessa loukkaantui 60 ihmistä. Pari viikkoa myöhemmin Toljattin kaupungissa kuoli kahdeksan ihmistä, kun paikallisessa bussia räjähti pommi. Noin 50 ihmistä loukkaantui.

Kesäkuu 2009: Ingušian presidentti Junus-bek Jevkurov loukkaantui vakavasti, kun itsemurhapommittaja räjäytti itsensä hänen autonsa vieressä. Jevkurov kuitenkin toipui myöhemmin ja palasi töihin.

Elokuu 2009: Itsemurhapommittaja räjäytti ajamansa kuorma-auton Ingušian suurimmassa kaupungissa Nazranissa. Kuolleita oli 20 ja loukkaantuneita lähes 140.

Marraskuu 2009: Nevski Ekspress-pikajuna suistui raiteiltaan räjähdyksen vuoksi. Matkustajia oli noin 700. Iskussa kuoli 26 ihmistä ja yli 100 haavoittui.

Tammikuu 2010: Ainakin seitsemän poliisia ja parikymmentä siviiliä sai surmansa Dagestanissa, kun itsemurhapommittaja räjäytti ajamansa auton liikennepoliisin varikolla.

Maaliskuu 2010: Kaksi itsemurhapommittajaa räjäytti itsensä Lubjankan ja Park Kulturyn metroasemilla Moskovassa. Ainakin 37 kuoli ja noin 60 haavoittui.

Lähteet: RIA Novosti, AFP, Itar-Tass