Uusia lajeja kadonneesta maailmasta: Pinocchio-sammakko, gargoili-gekko ja maailman pienin vallabi

Indonesia
Teksti
Netta Vuorinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Tutkijat kutsuvat pitkäkuonoista sammakkoa Pinocchioksi. Kuva Tim Laman / AP / Lehtikuva

Uuteen eläinlajiin törmääminen on hieno hetki kenelle tahansa tutkijalle – vielä paremman löytöhetkestä tekee se, että yksilö loikkii suoraan tutkijan leiriin.

Juuri näin kävi herpetologi Paul Oliverille, jonka lounas Indonesian Fojavuorilla keskeytyi miellyttävällä tavalla. Ruokailun lomassa tutkija huomasi riisipussin päällä istuvan, erikoisen näköisen sammakon.

Lähempi tarkastelu osoitti, että kyseessä on ennen tuntematon laji, jonka tutkijat nimittivät tuttavallisesti Pinocchioksi. Kun sammakko päästää kutsuääniä, sen kuono osoittaa yläviistoon.

Pitkänenäinen tulokas ei kuitenkaan jäänyt ainoaksi löydöksi.

Gekko
Keltaseilmäinen gekko toi löytäjänsä mieleen gargoilin. Kuva Tim Laman / AP / Lehtikuva

“Herpetologeilla on vikkelät refleksit”, sanoo ornitologi Chris Milensky, joka oli paikalla Oliverin napatessa sammakon. “Paul onnistui saamaan näppeihinsä myös gargoilia muistuttavan gekon.”

Fojavuorilla seikkaillut tutkijaryhmä onnistui löytämään myös maailman pienimmän vallabin, kolmevärisen kyyhkysen, uuden hedelmälepakko- ja hiirilajin sekä kymmenkunta tuntematonta hyönteistä. Lisäksi tutkijat pääsivät näkemään ja kuvaamaan äärimmäisen harvinaisen puukengurun.

Conservation International -järjestön tutkija Bruce Behlerin mukaan Fojavuorilta löytyneet uudet elämänmuodot ovat erityisen tervetulleita, kun samaan aikaan uhanalaisia lajeja häviää pikku hiljaa ympäri maailmaa.

“Fojavuorten kaltainen paikka on hyvä esimerkki siitä, että nykyisten eläin- ja kasvilajien sukupuuttoon kuoleminen on vielä estettävissä.”

Fojavuoret sijaitsevat Uuden Guinean saaren pohjoisrannikolla. Kyseessä on todellinen tutkijan aarreaitta, sillä vuoristo on lähes koskematonta aluetta eikä siellä ole lainkaan teitä. Trooppisen sademetsän peittämää vuoristoa on nimitetty kadonneeksi maailmaksi.

Lähde AP