Uusi yritys Meksikonlahdella: Robotit laskeutuvat öljyvuodon alkulähteelle

Barack Obama
Teksti
Netta Vuorinen
Öljyä kelluu veden pinnalla Meksikonlahdella. Kuva Jae C. Hong / AP / Lehtikuva.

Meksikonlahden öljyvuodon tukkiminen on epäonnistunut jo monta kertaa. Nyt British Petroleum aikoo käyttää vedenalaisia robotteja, jotka katkovat öljyä mereen puskevaa putkea lyhyemmäksi. Riskinä on öljyvuodon hetkellinen voimistuminen. Tarkoitus kuitenkin pyhittänee keinot, jos yritys onnistuu.

Suunnitelmana on yhdistää hajonnut putki letkuun, joka imisi öljyn vedenpinnalla odottavaan säiliöön. Yhdysvaltain energiaministeri Steven Chu sekä sisäministeri Ken Salazar hyväksyivät idean eilen. Edellinen yritys vuodon lopettamiseksi oli tukkiminen mudalla ja sementillä.

BP aikoo irrottaa rikkoutuneen putken kauko-ohjattavien robottien avulla. Sen jälkeen putken reuna tasoitetaan timanttiteräisellä vannesahalla, jotta letkun kiinnittäminen vuotokohtaan onnistuisi.

”Onnistumisen mahdollisuus lienee suunnilleen samaa luokkaa kuin edelliskerralla. Riski on kuitenkin suurempi, sillä robotit leikkaavat irti nousujohdon, joka on tähän asti ollut kiertyneenä pohjamutaan”, sanoo Geoffrey Maitland, energiatekniikan professori Lontoon Imperial Collegesta.

Meksikonlahti
Kuva Jae C. Hong / AP / Lehtikuva.

Yhdysvaltain hallitus arvioi viime viikolla, että öljyä valuu nyt mereen 12 000-19 000 tynnyrin päivävauhtia. Asiantuntijat arvioivat vuodon kiihtyvän seuraavan viikon kuluessa BP:n korjausyrityksen vuoksi.

BP alkoi porata uutta aukkoa Meksikonlahden syvyyksissä sijaitsevaan öljykenttään toukokuun alussa. Uudesta aukosta on tarkoitus pumpata öljyä ulos kilpaa rikkoutuneen putken kanssa. Poraustyö on vielä kesken, mutta BP:n mukaan aukosta voidaan pumpata jopa 90 prosenttia öljykentän sisällöstä.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on määrännyt BP:n tehostamaan öljyn tahrimien alueiden puhdistustyötä.

”Jokainen päivä, jona öljyvuoto jatkuu, loukkaa Meksikonlahden asukkaiden elämää, elinkeinoa ja kotiseutua”, Obama sanoi lauantaisessa tiedotteessaan. ”Tilanne on samaan aikaan sekä raivostuttava että sydäntäsärkevä.”

Meksikonlahti
Savu nousee palavasta öljylautan osasta lähellä Louisianan rannikkoa 31. toukokuuta 2010. Kuva Jae C. Hong / AP / Lehtikuva.

Presidentti Obama aikoo tänään kokoontua ensimmäistä kertaa Meksikonlahden katastrofia tutkivan komitean johdon kanssa. Komitea on tutkinut niin onnettomuuden syitä kuin merellä tapahtuvan öljynporauksen yleistä turvallisuutta.

Yhdysvaltain pahin öljykatastrofi on saanut presidentin tehostamaan julkisia esiintymisiään. Torstaina Valkoisessa talossa pitämässään konferenssissa Obama keskittyi lähes täysin öljyvuotoon ja siihen liittyviin aiheisiin. Perjantaina presidentti vieraili Meksikonlahdella.

Jos öljyvuoto jatkuu syksyyn asti, katastrofin on laskettu maksavan BP:lle jopa 22 miljardia dollaria. Katastrofin alkumetreillä arvio pyöri vielä reilun viiden miljardin kieppeillä.

Lue muut jutut ja katso kuvat Meksikonlahden öljykatastrofista SK:n Teemat-osiosta.

Lähteet: AP, Businessweek