USA:ssa ollut tänä vuonna jo 23 000 ampumavälikohtausta - Orlandon ampujan Isis-yhteys epävarma

Yhdysvaltojen asemäärissä on iso ero suhteessa muihin teollisuusmaihin, sanoo tutkija.

Barack Obama
Teksti
Milja Rämö

Ampuma-aseilla tehdään Yhdysvalloissa yli puolet henkirikoksista. Näin sanoo Helsingin yliopiston kriminologian tutkija Martti Lehti.

Lehden tekemästä katsauksesta käy ilmi, että Yhdysvalloissa tehdään vuosittain 5,26 henkirikosta 100 000 henkeä kohden. Suomessa luku on 1,59.

”Yksi selitys tälle on, että Yhdysvalloissa aseen saa helposti. Asemäärissä on iso ero suhteessa muihin teollisuusmaihin”, Lehti sanoo.

Orlandossa, Floridassa tapahtuneessa Yhdysvaltojen suurimmassa joukkoammuskelussa kuoli 50 ihmistä varhain sunnantaiaamuna 12. kesäkuuta. Isku kohdistui seksuaalivähemmistöjen suosimaan ravintolaan.

Yhdysvalloissa on vuoden 2016 aikana ollut yli 23 000 ampumavälikohtausta, joista 136 on ollut joukkoammuskeluja.

 

Yhdysvaltalaismediassa ampuja Omar Mateenin mahdolliset yhteydet terroristijärjestö Isisiin on nostettu esille osana republikaani Donald Trumpin vaalitaistoa.

Vain muutama tunti välikohtauksen jälkeen Donald Trump ilmoitti Twitterissä “olleensa oikeassa” islamististen terroritekojen vaarasta. Trump ehti vaatia presidentti Barack Obaman eroa, jollei hän aio mainita islamistista terrorismia.

Obama on puhunut terrori- ja vihateosta, joka on ollut kaikkia yhdysvaltalaisia vastaan. Hillary Clinton puolestaan on terrorin lisäksi nostanut esille seksuaalivähemmistöt ja aselait.

Suurimmissa amerikkalaislehdissä ei ole vielä tuotu esiin paljoakaan Yhdysvaltain aselakeja, vaikka Clinton on ehtinyt jo mainita niistä.

Clintonin viestintäpäällikkö Jennifer Palmieri on ehtinyt jo kritisoida Trumpia siitä, että tämä on ottanut tapahtuneen poliittiseksi aseekseen.

Republikaanien vuoden 2012 presidenttiehdokas Mitt Romneyn strategiapäällikkö Stuart Stevens kommentoi Trumpin viestejä lapsellisiksi.

 

Analyysit Isisin strategioista ovat nousseet myös otsikoihin, ja samalla Yhdysvaltain muslimiväestö on irtisanoutunut iskuista.

Vielä ei ole varmaa, mitkä ovat ampujan todelliset yhteydet terrorijärjestö Isisiin.

New York Timesin islamistisiin ääri-ilmiöihin keskittynyt kirjeenvaihtaja Rukmini Callimachi kirjoitti, että viime vuosina yhä merkityksellisempi osa Isisin taktiikkaa on vaikuttaa sen kannattajiin, jotka eivät ole suorassa yhteydessä järjestöön. Sama viesti on ollut myös useilla terrorismin tutkijoilla.

Isisille on merkityksetöntä ovatko Orlandon kaltaiset iskut heidän inspiroimiaan, vai ainoastaan yksilön viharikoksia. Se riittää, että tekijä vannoo Isisin nimeen, kuten Mateenkin teki. Näin ovat tehneet muun muassa myös joulukuussa San Bernardinon ammuskelijat.

Vuonna 2014 Isisin keskeinen puhemies Abu Mohammed al-Adnani kannusti kannattajiaan tekemään iskuja kysymättä lupaa keneltäkään. Viimeisen kehotus tapahtui toukokuun lopussa ennen muslimien pyhänkuukauden ramadanin alkua.

 

Amerikkalaisessa ja myös suomalaisessa lehdistössä kerätään yksityiskohtaisesti tarinoita ja tietoa jokaisesta joukkosurmassa menehtyneestä sekä tekijän taustoista. Esimerkiksi amerikkalaismedian haastatteluissa Mateenin isä Seddique Mateen on sanonut toivoneensa, ettei hänen pojalleen olisi annettu asetta.

Myös uhrien nimiä on ilmestynyt lehtien sivuille.

Orlandon joukkoammuskelun uutisointiin liittyy loanheittoa, empatiaa ja liikuttavia tarinoita.

Kiinnostavaa on, miten tapahtumat vaikuttavat Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ja aselakiin, joka jakaa mielipiteitä erityisesti Yhdysvaltain etelän ja pohjoisen välillä.