USA:n vaalit: Obama vai McCain - näin seuraat ääntenlaskentaa

A supporter wears a watch for Democratic presidential candidate Sen. Barack Obama, D-Ill., as he speaks at a rally at the Prince William County Fairgrounds in Manassas, Virg. Monday, Nov. 3, 2008.(AP Photo/Alex Brandon)

Toimittaja Jari Lindholmin opas vaaliyöhön.

Kello käy. Demokraattien ehdokkaan Barack Obaman kannattaja Manassasissa Virginiassa 3. marraskuuta 2008. (Kuva Alex Brandon / AP / Lehtikuva)


* Yhdysvalloissa presidentinvaaleja ei voiteta kaikkien äänten vaan valitsijamiesten enemmistöllä (270 tai enemmän). Siksi todellinen kamppailu käydään osavaltioissa, erityisesti niissä, joissa valitsijamiehiä on paljon.

* Osavaltion voittaja saa taakseen kaikki osavaltiossa jaossa olevat valitsijamiehet.

* Rekisteröityneitä äänestäjiä on 169 miljoonaa. Äänestysprosentin ennustetaan nousevan jopa 60 prosenttiin.

* Tänä vuonna demokraatit ovat ajaneet republikaaneja kiinni useimmissa perinteisesti ”punaisissa” eli republikaanisissa osavaltioissa. Toisaalta republikaanit saattavat menestyä tavallista paremmin perinteisesti ”sinisessä” eli demokraattisessa Pennsylvaniassa.

Republican presidential candidate Sen. John McCain, R-Ariz., speaks during a rally in Henderson, Nev. Monday, Nov. 3, 2008. (AP Photo/Isaac Brekken)

* Ennusteiden mukaan Barack Obamalla näyttää olevan monta tietä voittoon, John McCainilla vähemmän.
John McCain vaalitilaisuudessa Hendersonissa Nevadassa 3. marraskuuta 2008. (Kuva Isaac Brekken / AP / Lehtikuva)


* Ennakkoäänestys on suosinut demokraatteja, mutta kukaan ei tiedä, lähtevätkö Obaman nuoret kannattajat liikkeelle vaalipäivänä.

* Ensimmäisinä vaalihuoneistot sulkeutuvat Indianassa ja Kentuckyssa keskiviikkoyönä klo 01.00 Suomen aikaa. Seuraavina vuorossa ovat muut idän tärkeät osavaltiot, kuten Ohio, Pennsylvania, Florida ja Virginia, joilla kaikilla on paljon valitsijamiehiä. Kaikki vaalihuoneistojen sulkeutumisajat löytyvät täältä.

Democratic presidential candidate Sen. Barack Obama, D-Ill., speaks at a rally at the Prince William County Fairgrounds in Manassas, Va. Monday, Nov. 3, 2008.(AP Photo/Alex Brandon)

* Jos McCain näyttää voittavan Indianan selkeästi, tilanne mutkistuu Obaman kannalta, koska tappio Indianassa ennakoi yleensä vaikeuksia muualla.
Barack Obama vaalitilaisuudessa Manassasissa Virginiassa 3. marraskuuta 2008. (Kuva Alex Brandon / AP / Lehtikuva)


* Jos Obama voittaa tai häviää niukasti Indianassa ja voittaa Pennsylvanian, Ohion tai Floridan, hänen tiensä Valkoiseen taloon on auki.

* Lähes lopullinen vaalitulos saadaan luultavasti keskiviikkona aamupäivällä Suomen aikaa.

* Amerikkalaiset valitsevat tiistaina myös uuden kongressin eli senaatin ja edustajainhuoneen. Mielipidetiedustelujen mukaan demokraatit ovat voittamassa vahvan enemmistön molempiin kamareihin. Jos Obama valitaan presidentiksi, se merkitsee lainsäädännöllistä yksipuoluevaltaa. Jos McCain voittaa, hänen on saatava kongressin tuki puolelleen pystyäkseen toimimaan.

* Ääntenlaskennan edistymistä voi seurata paitsi Suomessa näkyviltä amerikkalaisilta tv-kanavilta myös internetistä esimerkiksi Daily Kos -sivustolta, jossa on jatkuvasti päivittyvä tuloskartta.

Teksti
Jari Lindholm

Tiivistelmät USA:n vaalien tapahtumista
Päivä USA:n vaaleihin: Ehdokkaat esiintyivät voitonvarmoina (SK netti 3.11.2008)
2 päivää USA:n vaaleihin: Obaman täti ylitti uutiskynnyksen (SK netti 2.11.2008)
3 päivää USA:n vaaleihin: Pennsylvaniasta tulossa tiukka kamppailu (SK netti 1.11.2008)
4 päivää USA:n vaaleihin: Maanvyöry vai pitkä vaali-ilta? (SK netti 31.10.2008)
5 päivää USA:n vaaleihin: Obama säilyttänyt johtonsa (SK netti 30.10.2008)
6 päivää USA:n vaaleihin: Konservatiivit syyttävät jo McCainia tappiosta (SK netti 29.10.2008)
7 päivää USA:n vaaleihin: Uusnatsit suunnittelivat Obaman murhaa (SK netti 28.10.2008)
8 päivää USA:n vaaleihin: McCain keskittyy talouteen (SK netti 27.10.2008)

Kuvakooste
Syrjäkylien Amerikka: Menetetty maa (SK netti 31.10.2008)

Vaalitunnelmat Marko Maunulan blogissa
Tiellä Valkoiseen taloon