USA satsaa monilapsisiin latinoperheisiin: Väkeä mahtuu lisää satoja miljoonia

maahanmuutajat
Teksti
Markku Saksa
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Kuva Markku Saksa
Puutarhatöissä Washingtonissa huhtikuussa 2011. Kuva Markku Saksa

Latinot ovat Yhdysvaltain ylivoimaisesti nopeimmin kasvava väestönosa. Vuoden 2010 aikana tehdyn väestölaskennan mukaan heitä on yli 50 miljoonaa. Heidän määränsä lisääntyi edellisestä vuoden 2000 väestönlaskennasta 43 prosenttia.

Laittomista muuttajista noin 40 prosenttia on jäänyt maahan turistiviisumin mentyä vanhaksi ja loput ovat tulleet rajan yli.

Yhdysvaltain ja Meksikon rajaa on 3200 kilometriä eli kolme kertaa Suomen pituudelta. Rajojen tehokas valvonta satojen kilometrien pituisilla autiomaaosuuksilla on jokseenkin toivotonta. Tyydyttääkseen yleistä siirtolaisvastaista mielipidettä poliitikot päättivät rakentaa korkean aidan, mutta siitä valmistui vain runsaat 500 kilometriä.

“Meille kelpaa mikä tahansa keikka”

Parinkymmenen minuutin automatkan päässä Valkoisesta talosta Virginian osavaltiossa on Seven Cornersin ostoskeskus.

Rakennustarvikkeita myyvän Home Depot -ketjun supermyymälän edessä seisoskelee parisenkymmentä riskiä eteläamerikkalaista työtöntä rakennusmiestä. He tulevat tänne joka päivä odottamaan, että perälava-auto pysähtyisi ja poimisi heidät jonnekin päiväksi tai pariksi töihin.

“Meille kelpaa mikä tahansa. Me osaamme tehdä rakennus- ja korjaushommia, panna nurmikot ja kukkaistutukset kuntoon ja auttaa esimerkiksi muutoissa”, yksi Seven Cornersin latinoista sanoo.

Hän ja hänen kaverinsa tulivat asuntobuumin aikana Amerikkaan rakennusmiehiksi. Nyt ala on romahtanut, talous huonossa kunnossa ja työttömiä paljon.

“Nyt on pakko yrittää hankkia mitä tahansa keikkaa”, mies kertoo.

Hän ei sano nimeään, koska ei ole varma, onko kyselijä oikea lehtimies vai siirtolaisviranomaisten tai poliisin urkkija. Varmuuden vuoksi hän antaa kuvata itseään vain selkäpuolelta, koska mitä ilmeisimmin hän ja hänen toverinsa kuuluvat 12 miljoonan laittomasti Yhdysvalloissa olevan siirtolaisen joukkoon.

Ennen vuoden 2008 syksyllä tapahtunutta talouden romahdusta rakennustöitä riitti. Silloin poliisit ja siirtolaisviranomaiset eivät syynänneet papereita eivätkä poliitikot välittäneet, olivatko he laillisesti vai laittomasti maassa. Pääasia oli, että taloja nousi pellon laitaan.

Kun talous romahti, poliittinen ilmasto muuttui jälleen kerran siirtolaisvastaiseksi. Jos poliisi pysäyttää ja kysyy papereita liikennevirheen vuoksi, edessä voi olla karkotus. Lehdissä on juttuja siitä, kuinka useat latinot pysyttelevät mahdollisimman paljon sisällä, jotta huomio ei kiintyisi heihin.

“Täällä pyörii aika paljon kameramiehiä kuvaamassa meitä”, miehet kertovat.

Laittomat tulijat ovat puolikansalaisia

Laittomat siirtolaiset ovat jonkinlaisia puolikansalaisia. He maksavat veronsa ja heillä on usein asunto ja asuntolaina, ajokortti ja sosiaaliturvanumero sekä lapset koulussa.

Selkeyttä voisi tuoda uusi siirtolaislaki. Sitä kaipaavat maahanmuuttajat, viranomaiset, teollisuus ja liike-elämä, yliopistot, koulut ja moninaiset muut tahot. Useista yrityksistä huolimatta uutta kattavaa lakia ei ole saatu aikaan edellisen eikä uuden presidentin aikana.

Amerikkalainen vaikeus on se, että kansantalous tarvitsee joka päivä miljoonia laittomia käsiä tekemään mitä moninaisimpia töitä, jotka eivät enää kelpaa amerikkalaisille. Latinoja tarvitaan ennen kaikkea maataloudessa, hotelleissa ravintoloissa ja rakennuksilla.

” Näyttäkää minulle edes yksi amerikkalainen, joka tekee näitä hommia”, sanoi minulle kerran eräs roska-autoa ajava salvadorilainen haastateltava.

Brookings-instituutin mukaan siirtolaiset ovat elintärkeä voimavara innovaatioissa ja uuden yritystoiminnan perustamisessa. Joka neljäs uusi teknologia- ja insinöörialan yritys on siirtolaisen perustama. Yli puolet innovatiivisista yrityksistä Silicon Valleyssa on ulkomaalaisten alulle panemia.

Maahantulijat on aina pantu lujille

Eurooppalaisessa hyvinvointivaltiossa kasvanut saattaa pitää näkymää Seven Cornersin ostoskeskuksessa nykyaikaisena orjamarkkinana, eikä hän ole siinä kovin väärässä. Uudet maahanmuuttajat on aina pantu lujille Amerikassa.

Kalifornialainen sosiologian professori Joel Kotkin kertoo, että edellisten suurien siirtolaisaaltojen aikana eurooppalaiset maahantulijat olivat samanlaisen vihan ja epäluulon kohteena kuin eteläamerikkalaiset ja aasialaiset nyt.

Kotkin myöntää, että sekä laittomien että laillisten siirtolaisten kohtelu on Yhdysvalloissa kovempaa kuin Euroopassa. Jos ulkomaalainen ei löydä töitä Amerikassa, veronmaksajat eivät elätä häntä.

Euroopan maahanmuutto-ongelmia vaikeuttaa hyvinvointivaltion olemassaolo, sanoo Kotkin, joka on käynyt katsomassa siirtolaisuutta Hollannissa ja Tanskassa.

“Ongelma on se, että eurooppalaisissa hyvinvointivaltioissa ulkomaalaisten on usein helpompi hakeutua tukien piiriin kuin hankkia työpaikka. Havaitsin myös, että Euroopassa sellaisilla alueilla, joilla asuu paljon ulkomaalaisia, vallitsee usein myös korkea työttömyys.”

Amerikka haluaa pitää työvoimansa nuorena

Siirtolaisia on tullut suurissa muuttoaallossa. Vuodesta 1836 vuoteen 1914 Atlantin valtameren ylitti yli 30 miljoonaa eurooppalaista.

Nyt amerikkalaisten korvissa kalskahtavat hienoilta saksalaiset, puolalaiset ja italialaiset sukunimet kuten Fischer, Brzezinski ja Giuliani. Sen sijaan Gutiérrez, González ja Hernández ovat puutarhureiden, lastenhoitajien ja kuorma-autonkuljettajien sekä laittomien mahanmuuttajien nimiä.

Kotkin julkaisi viime vuonna kirjan nimeltä The Next Hundred Million Americans in 2050, jossa hän esittää, että maailman herruutta ei ratkaista sotatantereilla eikä pörssisaleissa vaan maahanmuuttajien makuuhuoneissa.

Kotkin uskoo, että Yhdysvalloissa on 30 vuoden kuluttua 100 miljoonaa ihmistä lisää, mikä perustuu siihen, että siirtolaiset tekevät paljon lapsia. Vuonna 2050 amerikkalaisten enemmistö on parhaassa työiässä, kun taas Euroopassa ja Kiinassa väestön keski-ikä on yli 60 vuotta.

Kotkinin kirjan yksi sanoma on se, että vaikka Yhdysvalloissa on juuri nyt voimakas siirtolaisvastainen poliittinen ilmapiiri, maan hallituksen, kongressin ja liike-elämän terävä pää tietää, että pitkän aikavälin suunnittelun on perustuttava demografiseen ylivoima-asemaan. Sen vuoksi Yhdysvallat ottaa laillisia siirtolaisia vastaan enemmän kuin koko muu maailma yhteensä.

“Mitään samanlaista väestön uudistumista ei ole Euroopassa, Kiinassa, Japanissa tai Koreassa. Niissä ei ole uusia sukupolvia, jotka tulevat vanhojen tilalle yhtä suurella voimalla kuin Yhdysvalloissa”, sanoo Kotkin, jolla myös on siirtolaistausta. Hänen molemmat isovanhempansa pakenivat Venäjältä vallankumousta.

Latinoilla ja aasialaisilla korkea syntyvyys

Washingtonilainen Brookings-instituutti arvioi uusinta väestölaskentaa sanomalla, että alle 18-vuotiaiden väestön nettokasvu perustui kokonaan latinojen ja aasialaisten korkeaan syntyvyyteen. Brookingsin mukaan tämä yksittäinen seikka kertoo eniten Yhdysvaltojen sosiaalisesta, poliittisesta ja taloudellisesta tulevaisuudesta. Valkoisten osuus pienenee ja vähemmistöistä tulee enemmistö.

Tilasta ei tule Amerikan mantereella puutetta sillä vaikka Yhdysvaltain väkiluku olisi 400 miljoonaa nykyisen 309 miljoonan sijasta, asukastiheys olisi vain yksi kuudesosa Saksan nykyisestä, kertoo Kotkin.

Mutta mistä löytyvät työpaikat kaikille uusille tulijoille? Kotkin lainaa erästä harvardilaista tutkijaa: ei ole suurta väliä, liikkuvatko ihmiset työpaikkojen perässä vai työpaikat ihmisten perässä, koska ajan mittaan ne liikkuvat yhdessä!