Ukrainan uusi pääministeri: Kolme vihollista – korruptio, tehoton valtionhallinto ja populismi

Hallituksen ei uskota pystyvän tehokkaisiin uudistuksiin.

Ukrainan parlamentti Verkhovna Rada hyväksyi torstaina 14. huhtikuuta pääministeri Arseni Jatsenjukin hallituksen eron ja Volodymyr Groysmanin nimityksen uudeksi pääministeriksi viikkoja kestäneen poliittisen kriisin jälkeen.

Jatsenjuk ilmoitti erostaan 10. huhtikuuta. Hänen hallituksensa menetti uskottavuutensa jo kuukausia sitten hitaan uudistustahdin ja korruptiosyytösten vuoksi.

Tyytymättömyys on kohdistunut myös presidentti Petro Porošenkoon, joka valittiin Maidanin vallankumouksen jälkeen Ukrainan johtoon suurin odotuksin. Hän ei ole kuitenkaan saanut uudistuksia vauhtiin, sillä hänen aikansa on mennyt Itä-Ukrainan sotaan ja ulkomaanmatkoihin.

Porošenko hyväksyi Groysmanin hallituksen periaatteessa jo 12. huhtikuuta. Lopullisesta ministerilistasta käytiin kuitenkin kova kiista.

Lopulta 257 parlamentin 450 jäsenestä antoi hallitukselle tukensa. Groysman onnistui houkuttelemaan tuekseen hallituspuolueiden lisäksi 11 riippumatonta kansanedustajaa sekä oligarkki Ihor Kolomiskin tukeman Vidrodzhennya-puolueen kaikki 23 edustajaa.