Uhri vai huijari: Tällä naisella on kaksi henkilöllisyyttä

henkilöllisyys
Teksti
Netta Vuorinen
Rachel Yould miehensä Brettin kanssa. Kuva Sheryl Davis / AP / Lehtikuva

Kuvassa näkyvä henkilö on Rachel Yould, 37-vuotias entinen kauneuskuningatar ja yliopistotutkija. Kuka hän todella on?

Vaihtoehtoja on kaksi: Yould on joko perheväkivallan ja raiskauksen uhri tai huijari, joka on hankkinut kaksi henkilöllisyyttä päästäkseen rikastumaan.

Puolustuksen mukaan Rachel Yould kärsi lapsena seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja joutui nuorena naisena raiskauksen uhriksi. Yould ei kuitenkaan koskaan kertonut tapahtumista poliisille, koska oli liian peloissaan ja häpeissään.

Yould on elänyt uutta elämää uuden henkilötunnuksen avulla. Puolustuksen mukaan Yould tarvitsi uuden henkilöllisyyden, koska hänen hyväksikäyttäjänsä jäljitti uhriaan jatkuvasti muun muassa luottotietojen avulla.

Vuonna 2001 Rachel Yould käytti vielä tyttönimeään. Tuolloin Rachel Hall yritti hakea 26 opintolainaerää. Suuremmassa osassa hakemuksista oli vääriä tietoja. Lainaa ei enää irronnut, sillä Hall oli jo nostanut valtion tililtä melkoisen määrän rahaa.

Syyttäjän mukaan Yould hakeutui hallituksen henkilötunnusohjelmaan, jotta saisi nostaa opintolainoja kahden henkilöllisyyden voimalla.

Rachel Youldille myönnettiin uusi henkilötunnus vuonna 2003, kun hän oli mennyt naimisiin miehensä Brettin kanssa.

Syyttäjät olettavat hänen käyttäneen kahta henkilötunnusta ja kahta sukunimeä lainojen hakemiseen. Youldin oikeudenkäynti alkaa tulevana keväänä, jolloin hän joutuu vastaamaan petosta koskeviin syytteisiin.

Youldin asianajajan Valerie Harrisin mukaan lainasekoilut ovat seurausta taitamattomasti johdetusta valtion henkilötunnusohjelmasta.

”Lyhyesti sanottuna Rachel Yould on huonojen neuvojen uhri”, sanoo Harris. ”Monet naiset sortuvat samaan loukkuun, jossa Rachel nyt on.”

Harrisin mukaan Rachel Youldille oli kerrottu, että hän voisi hakea lainaa kummallakin nimellään ja käyttää vanhaa henkilöllisyyttään uuden todistamiseen.

Lähde AP