Ugandalaismies kuljettaa käytettyä saippuaa kotimaahansa

hygienia
Teksti
Hanna Hihnala
Kuva John Bazemore / AP / Lehtikuva

Ugandalainen Derreck Kayongo saapui Yhdysvaltoihin noin 15 vuotta sitten ja hämmästyi, kun hotellin henkilökunta toi päivittäin uuden saippuan vähän käytetyn palan tilalle. Kayongon entisessä kotimaassa Ugandassa saippua on monelle ylellisyystuote.

Ensin hän nauroi sille, että saippuaa on pois heitettäväksi asti. Silti saippuan tarve Ugandassa säilyi Kayongon mielessä. Tänä vuonna hän aloitti saippuaprojektin (Global Soap Project) yrityksenä auttaa entisen kotimaansa köyhiä.

Kayongo ja projektissa työskentelevät kymmenen vapaaehtoista ovat keränneet noin viisi tuhatta kiloa käytettyjä saippuoita yhteensä 60 hotellilta. Tarkoituksena on lähettää saippuaa Ugandaan. Hotellit lahjoittavat käytetyt saippuat projektille ja säästävät samalla jätemaksuissa, kun pois heitettävien tuotteiden määrä pienenee.

Kayongon mukaan monet ugandalaiset eivät halua käyttää rahaa sairauksien ennaltaehkäisyssä auttavaan saippuaan.

”Jos sinulla on elämiseen dollari päivässä, millä todennäköisyydellä käyttäisit edes yhden sentin luksustuotteeseen, kuten saippua”, Kayongo sanoi.

Kayongon mukaan saippuoita ei anneta sellaisenaan niitä tarvitseville, vaan ensin käytettyjä saippuoita käsitellään.

Eri hotellien saippuat erotellaan ja pinnat pestään. Saippua sulatetaan kuumassa uunissa ja lopuksi muotoillaan uudelleen ennen kuin saippuapala päätyy uuden käyttäjän käsiin.

Saippuantekijän poika joutui pakenemaan entisestä kotimaastaan. Nyt hän on löytänyt tavan auttaa muita pakolaisia, yksi käytetty hotellisaippuapala kerrallaan. Kayongo aikoo lähettää ensimmäisen saippualastin Ugandaan lokakuun lopulla.

Lähde AP, Global Atlanta, Fox News