Ugandalainen hoitaja kruunattiin kuninkaaksi

hoitajat
Teksti
Hanna Hihnala
Kuva KAREL PRINSLOO / AP / Lehtikuva

Ugandalainen Charles Wesley Mumbere työskenteli vuosia sairaanhoitajan apulaisena Marylandissa Pennsylvaniassa Yhdysvalloissa. Siellä hän auttoi vanhoja ja sairaita, pesi ja syötti heitä.

Kukaan ei arvannut, että maahanmuuttaja Mumberella oli kuninkaalliset juuret.

Maanantaina 56-vuotias Mumbere kruunattiin erään etnisen ryhmän kuninkaaksi tuhansien hurraavien kansalaisten keskellä vuoristossa Ugandan länsiosissa. Ugandan presidentti Yoweri Kaguta Museveni tunnusti Rwenzururun kuningaskunnan ja uuden kuninkaan.

Presidentti on tunnustanut perinteisiä kuningaskuntia, jotka hänen edeltäjänsä kielsi vuonna 1967. Kuninkaiden oikeuksia on kuitenkin rajoitettu, heidän on esimerkiksi pysyttävä erossa politiikasta. Kuningas saa silti vaikuttaa kansaansa koskeviin kulttuurillisiin ja sosiaalisiin asioihin.

Rwenzururu on seitsemäs kuningaskunta, jonka presidentti Museveni on tunnustanut.

Asemansa Mumbere peri jo 13-vuotiaana isältään Isaya Mukirania Kibanzangalta, joka kuoli johtaessaan separatistiryhmää.

Nuori kuningas johti taistelijat luovuttamaan aseensa hallitukselle vuonna 1982. Toiveena oli jo silloin kuningaskunnan tunnustaminen.

Mumbere lähti Yhdysvaltoihin opiskelemaan valtion stipendillä vuonna 1984. Mumbere asui ja työskenteli Yhdysvalloissa melkein 25 vuotta ennen kuin palasi takaisin Ugandaan.

Lähde AP