Twitter välitti ensitiedot Domodedovon iskusta

Domodedovon terrori-iskusta sai nopeimmin informaatiota Twitteristä. Paikan päällä olleet twiittasivat silminnäkijäkuvauksia jo silloin, kun viranomaistiedot olivat niukkoja ja toimittajat vasta matkalla tapahtumapaikalle.

Venäläiset suhtautuvat epäluuloisesti viranomaistietoon, ja useita viestimiä pidetään tämän epäluotettavan viranomaistiedon välittäjinä.

Raakoja valokuvia ja videoita uhreista julkaisi Twitterissä muun muassa venäläismies, joka käytti nimimerkkiä ilya likhtenfeld. Hän perusteli tekoaan sillä, että perinteiset viestimet eivät koskaan kerro totuutta tapahtuneesta.

Blogit ja Twitter kertoivat ennen perinteisiä viestimiä muun muassa sen, että viranomaiset olivat löytäneet räjähdyspaikalta pään, joka kuului mahdollisesti iskun tekijälle.

Maanantaina näytti käyneen niin, että perinteiset viestimet olivat löytäneet Twitterin ja näyttivät siellä julkaistua kuvamateriaalia lähetyksissään.

Twitteriä on käytetty Venäjällä jo aiemmin käytännön neuvojen jakamiseen kriisitilanteessa. Niin myös maanantaina. Twiittaajat kertoivat verenluovutuspaikoista ja tarjosivat apua niille, jotka tarvitsivat kuljetusta pois Domodedovon kentältä.

Lentokentän taksikuskit käyttivät tragediaa hyväkseen ja nostivat hinnat jopa 20 000 ruplaan eli 500 euroon. Twitterissä jaettiin puhelinnumeroita ilmaiskyytien järjestämiseksi.

Vaikka viranomaiset välttivät maanantaina edes spekuloimasta iskun tekijöiden yhteyksillä Pohjois-Kaukasiaan, nettikeskusteluissa teemaa ei kaihdettu.

Vilkasta keskustelua käytiin siitä, pitäisikö kaukasialaisten tuloa Venäjän muihin osiin rajoittaa vaatimalla heiltä viisumia. Pohjois-Kaukasian tasavallat ovat osa Venäjän federaatiota, ja näin ollen niiden asukkaat ovat Venäjän kansalaisia.

Viisumivaadetta perusteltiin sillä, että myös Israel rajoittaa palestiinalaisten liikkumista vaatimalla näiltä lupia Israelin alueella kulkemiseen.

Pohjois-Kaukasian kapinallisia tukevilla keskustelupalstoilla puolestaan kiitettiin ”iskua vääräuskoisia vastaan” jo maanantaina, vaikka mikään ryhmä ei ollut kertonut sitä tehneensä.

Aiheesta lisää

Venäjän politiikka ei toimi – Domodedovon terrori-isku osui uskottavuuteen