Tutkijat: Jos laiva uppoaa nopeasti, herrasmieskäytös unohtuu

haaksirikot
Teksti
Netta Vuorinen
Titanic lähti kohtalokkaalle matkalleen Southamptonista 10.huhtikuuta 1912. Kuva AP / Lehtikuva

Kun Titanic törmäsi jäävuoreen vuoden 1997 elokuvaspektaakkelissa, evakuointi toimi ainakin suurimmaksi osaksi naiset ja lapset ensin -periaatteella. Tutkijoiden mukaan samoin tapahtui myös tosielämässä vuonna 1912. Toisin olisi kuitenkin käynyt, jos Titanic olisi uponnut nopeammin.

Kun valtamerialus Lusitania joutui saksalaisen sukellusveneen torpedoimaksi vuonna 1915, uppoaminen kesti vain 18 minuuttia. Haaksirikko kävi niin nopeasti, että selviytymisvaisto meni jalojen periaatteiden edelle: selviytyneet olivat lähinnä nuoria aikuisia, jotka pyrkivät olemaan vain oman onnensa seppiä.

Titanic taas painui veden alle kolmessa tunnissa. Tuolloin suuri osa pelastuneista todella oli naisia ja lapsia.

Australialainen taloustieteilijä Benno Torgler tutki Lusitanian ja Titanicin uppoamista kollegoidensa kanssa. Tarkoitus oli testata teoriaa siitä, että ihmisten käytös on usein ensisijaisesti itsekeskeistä.

Kaksi tunnettua haaksirikkoa olivat hyvä tutkimuskohde, koska laivojen matkustajat olivat melko samankaltaisia esimerkiksi varallisuuden ja sukupuolijakauman suhteen.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että eniten ihmisten käytökseen vaikutti laivan uppoamiseen kulunut aika. Jos haaksirikko oli nopea, ihmiset toimivat vaiston noudattamina, jos taas hitaampi, matkustajilla oli myös aikaa ajatella vaihtoehtoista toimintatapaa.

Tutkijat huomasivat myös, että ensimmäisen luokan matkustajilla oli suurempi todennäköisyys selvitä hengissä verrattuna halvemmissa hyteissä majaileviin. Osa ylemmän sosiaaliluokan edustajista takasi itselleen paikan pelastusveneestä pelkillä hyvillä suhteilla laivan päällystöön.

Teoria laivan uppoamiseen kuluvasta ajasta ja sen vaikutuksesta käytökseen pätee hyvin Titaniciin ja Lusitaniaan, mutta yleistettävissä se ei kuitenkaan ole.

Vuonna 1873 RMS Atlantic upposi Halifaxin edustalla ja vuonna 1914 RMS Empress of Ireland Saint Lawrencen joella Kanadassa. Kummatkin alukset upposivat tunnissa. RMS Atlanticilta ei pelastunut ainoatakaan naista ja vain yksi lapsi. RMS Empress of Irelandilta selviytyneet taas olivat suurimmaksi osaksi naisia.

Lähde AP, Los Angeles Times