Tutkija: Olli Rehnistä tulossa merkittävimpiä komissaareja

Catherine Ashton
Teksti
Matti Simula

EU-komission puheenjohtaja, portugalilainen José Manuel Barroso aloittaa toisen viisivuotiskautensa aiempaa vahvempana johtajana. Hän on saanut EU-parlamentilta selvän tuen.

Barroson asema vankistui, kun uusiin huippuvirkoihin valittiin melko profiilittomat henkilöt. EU:n
presidentiksi nouseva belgialainen Herman Van Rompuy ja tuleva ulkoministeri, britti Catherine Ashton tuskin tallovat Barroson varpaita.

Tampereen yliopiston valtio-opin professori Tapio Raunio veikkaa silti, että Ashtonista tulee komission seuratuin jäsen.

”Hänellä on painava salkku ja virkaan liittyy uutuusarvoa.”

Raunio listaa myös belgialaisen kauppakomissaarin Karel De Guchtin, espanjalaisen kilpailukomissaarin Joaquín Almunian sekä ranskalaisen sisämarkkina- ja palvelukomissaarin Michel Barnierin ykkösketjuun.

”He ovat vastuussa EU:n ydinalueista. Suurilla jäsenmailla liittyy niihin konkreettisia tavoitteita.”

Hän tähdentää, että tulevalla talous- ja rahakomissaari Olli Rehnillä on paljon yhteistyötä edellä mainittujen komissaarien kanssa.

”Heidän salkkunsa ovat tavallaan jopa alisteisia Rehnin salkulle, eivät laillisen toimivallan kautta, vaan siksi että ne ovat tärkeitä EU:n talouspolitiikan välineitä.”

Raunion mielestä Rehnistä tulee yksi komission merkittävimmistä komissaareista: ”Hän ollut viime vuosina eniten näkyvyyttä saaneita komissaareja. Laaja toimenkuva varmistaa näkyvyyden jatkossakin.”

Mahtikomissaareihin lukeutuu myös energia-asioita luotsaava saksalainen Günther H. Oettinger.

Ympäristökomissaaria ei ole aiemmin pidetty keskeisenä toimijana. Raunio ennakoi slovenialaisen Janez Potocnikin saavan nyt paljon huomiota, koska EU laajentaa ympäristöpoliittista rooliaan.

Noin 40 prosenttia EU:n budjettivaroista virtaa maatalouskomissaari Dacian Ciolosin kautta. Romanialainen ei kuitenkaan kohoa vahvimpaan kastiin: ”Jäsenvaltiot päättävät kansallisesti maatalouspolitiikan suuntaviivat ja rahanjakoperusteet. Komissio pikemmin toteuttaa kuin ohjaa niitä.”

Heiveröisin salkku ojennetaan Androulla Vassililoulle. Kyproslainen saa paimennettavakseen koulutus-, kulttuuri-, nuoriso- ja monikielisyysasiat.

Uusi 27-jäseninen komissio aloittanee ensi helmikuussa.