Tutkija Leena Malkki: Al-Qaida vahvistuu nyt Pohjois-Afrikassa

Leena Malkki. Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva.
Ääri-islamilaiset terroristiryhmät ovat kiihdyttäneet iskujaan Malissa ja Jemenissä. Viimeksi Algeriassa kuoli 80 ihmistä. Terrorismitutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta, ovatko nämä tapahtumat kytköksissä toisiinsa?
”Todennäköisesti niitä ei ainakaan johdeta yhteisesti. Mali ja Algeria ovat kytköksissä toisiinsa, Jemen tuskin on.”
Mikä on al-Qaidan rooli näissä tapahtumissa?
”Sen uskotaan jo pitkään toimineen ennen kaikkea paikallisten ryhmien muodossa. Sekä islamilaisen Mahgrebin al-Qaida että Arabian niemimaan al-Qaida Jemenissä on hyväksytty osaksi liikettä. Ne kuitenkin toimivat itsenäisesti, eli puhutaan eräänlaisesta franchising-ideasta.”
”Al-Qaida-henkisiä taistelijoita kulkee maasta toiseen. Jemenissä on paljon erimaalaisia taistelijoita. Myös Algerian iskusta väitetään, että mukana oli useita eri kansallisuuksia.”
Keitä ovat paikallisten liikkeiden johtajat?
”Jemenin liikkeen johdossa on ihmisiä, jotka ovat aikanaan työskennelleet Osama bin Ladenin kanssa. Myös Algerian panttivankitilanteen johtaja on pitkän linjan jihadisti.”
Onko terroriuhka eurooppalaisia kohtaan lisääntynyt?
”En sanoisi niin. Länsimaalaiset ovat olleet al-Qaidan kohteena pitkään. Irakissa liike kuitenkin syyllistyi ylilyönteihin – uhreista enemmistö oli muslimeja. Ehkä Algeriassa on haluttu tarkemmin miettiä, ketä vastaan isketään.”
Länsi on käynyt yli 12 vuotta sotaa terrorismia vastaan. Miten hyvin tämä on onnistunut?
”Al-Qaidasta on tullut vähemmän keskusjohtoinen, mutta paikalliset haarat ovat nyt huolestuttavia.”
”Afganistanissa ja Pakistanissa liike on heikentynyt, mutta horjuvat valtiot kuten Somalia, Mali ja Jemen ovat tarjonneet uuden jalansijan toiminnalle. Uhka on edelleen vahvasti olemassa.”
Onko Algeria uusi tulokas?
”Siellä on useita islamistiliikkeitä. Paikallisten kysymysten lisäksi monet mukana olijat ovat viime vuosina identifioituneet entistä vahvemmin globaaliin taisteluun länttä vastaan.”
”Ryhmistä radikaalein otti al-Qaida-nimen 2007. Sen juuret juontuvat kuitenkin jo 1990-luvulle.”
Mitkä muut maat ovat riskialueita?
”Somalia ja Mali tiedetään. Myös Nigeria kuuluu samaan riskiryhmään.”
”Euroopan näkökulmasta on huolestuttavaa, jos Pohjois-Afrikkaan syntyy uusi Afganistan tai Somalia, jossa islamistit pystyvät toimimaan vapaasti: perustamaan koulutusleirejä ja rakentamaan tukikohtia, joista käsin tehdä iskuja. Se olisi tragedia myös paikalliselle väestölle.”