Tutkija Anssi Kullberg: Uskonto ei ole kovin merkittävä tekijä Syyrian levottomuuksissa
Syyria pyrkii tukahduttamaan demokratialiikkeen samoin kuin Iran teki vihreälle vallankumoukselle, pelkää tutkija Anssi Kullberg.

Itsevaltaisen presidentin Bashar al-Assadin hallinnon vastaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet Syyriassa maaliskuusta lähtien. Al-Assadin sotilaat yrittävät vaientaa demokratian kannattajat surmaten, kiduttaen ja raiskaten. Mikä on kriisin perimmäinen syy, Lähi-itään perehtynyt tutkija Anssi Kullberg?
”Se on osa Tunisiasta alkanutta, arabikeväänä tunnettua tapahtumaketjua. Taustalla on arabimaiden vaurastuminen ja niiden yhteiskuntien modernisoituminen. Etenkin nuoret ovat tyytymättömiä, koska autoritääriset, valvontaan perustuvat ja korruptoituneet valtiojärjestelmät eivät ole muuttuneet muun kehityksen mukaisesti. Valtiot ovat vastanneet muutospaineisiin väkivallalla sekä lisäämällä valvontaa.”
Miksi YK:n turvaneuvoston pysyvät jäsenmaat Venäjä ja Kiina ovat haluttomia tuomitsemaan al-Assadin hallinnon väkivallan?
”Syyria on ollut Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän liittolainen. Venäjä ei halua vallanvaihdosta. Se pelkää, että tilalle tulee länsimielinen järjestelmä.”
Onko todennäköistä, että Yhdysvallat aloittaa joko yksinään tai Naton kanssa Syyriassa samankaltaisen operaation, joka on Libyassa käynnissä?
”En pidä sitä kovin todennäköisenä. Yhdysvallat on jo sidottu Libyaan. Yhdysvaltoihin vaikuttaa myös Israelin kanta. Israel pelkää, että demokraattinen Syyria saavuttaisi kansainvälisen yhteisön legitimiteetin, vaikka ei suhtautuisi Israeliin myönteisemmin kuin al-Assadin hallinto. On hyvä muistaa, ettei nykyinen Syyria ammu raketteja Israeliin, vaikka on Iranin liittolainen. Demokraattisen Libanonin alueella toimiva Hizbollah kuitenkin ampuu. Israel myös pelkää, että demokratia voisi nostaa fundamentalistit valtaan.”
Selittääkö uskonto levottomuuksia: al-Assadin mahtisuku kuuluu šiia-muslimeihin lukeutuviin alawiitteihin, mutta syyrialaisten enemmistö on sunni-muslimeja?
”Se ei ole kovin merkittävä tekijä. Oppositiossa on Syyrian kaikkien uskontokuntien edustajia, myös alawiitteja. Salamyhkäiseen alawiittilahkoon kuuluu vain 10-12 prosenttia syyrialaisista. Alawiitista sekä hallitsevan Baath-puolueen ja salaisen poliisin jäsentä tarkoittavista sanoista on kuitenkin tullut kansalaisten mielissä toistensa synonyymejä. Alawiitit pelkäävätkin kansan kostoa, mikäli joutuvat pois vallasta. On eri asia, onko pelkoon aihetta.”
Onko al-Assadilla kannatusta muiden kuin alawiittien keskuudessa?
”Erityisesti Damaskoksen yläluokkaan kuuluu myös sunnalaisia ja kristittyjä. Ne, joilla on eniten menetettävää, kannattavat al-Assadia ja Baath-puoluetta. On tosin mahdollista, että osa yläluokasta vaihtaa puolta, mikäli al-Assad kaatuu. Vallanvaihdos voisi saattaa heidät korruptiotutkimusten kohteiksi. Jotkin yläluokan jäsenet ovat ehkä jo nyt siirtäneet perhettään pois maasta.”
Arvionne lopputuloksesta?
”On tietenkin kaksi vaihtoehtoa. Syyria ei ole aloittanut kansan vaatimaa uudistuspolitiikkaa, kuten esimerkiksi Marokko ja Jordania ovat tehneet. Al-Assad on valinnut Libyan tien ja pyrkii kukistamaan voimatoimin oppositionsa. Jos kansainvälinen yhteisö pysyy passiivisena, on todennäköistä, että hallitus ottaa kaupungit haltuunsa asein sekä aloittaa pidätykset ja joukkopuhdistukset aivan samoin kuin Iran kukisti vihreän vallankumouksen 2009. Toinen vaihtoehto, hallituksen kaatuminen, edellyttää, että merkittäviä osia armeijasta vaihtaa puolta.”
Kuva Kaisa Rautaheimo.