Turkki pitää rajojaan ”luonnottoman ahtaina”, Kreikka seuraa uhoa asevoimat hälytystilassa ­– Nato-maat ajautuivat sodan partaalle

Turkin ja Kreikan välit eivät koskaan ole olleet lämpimät, mutta näin lähellä aseellista yhteenottoa maat eivät ole olleet vuosikymmeniin.

Eurooppa
Teksti
Tuula Koponen

Turkin ja Kreikan ilmavoimien hävittäjät ilmestyivät keskellä heinäkuista iltapäivää Kastellorizon lomasaaren ylle Kreikassa ja härnäsivät toisiaan valeilmahyökkäyksin.

Hävittäjät rikkoivat myös äänivallin, mikä aiheutti korvia särkeneen pamauksen ja lähes paniikin saksalais- ja belgialaisturistien kansoittamalla rannalla. Ihmiset nappasivat pyyhkeensä ja juoksivat hädissään hotellihuoneisiinsa.

Kuvankaunis Kastellorizon pikkusaari sijaitsee suomalaisillekin tutun Rodoksen lähellä, muutaman kilometrin päässä Turkin rannikolta.

”Paikalliset ihmiset eivät pelkää, sillä ilmataisteluja ja ilmatilan loukkauksia tapahtuu päivittäin. Nyt koneet olivat kuitenkin ilmassa 2,5 tuntia, kun tavallisesti lennot kestävät viisi minuuttia”, Kastellorizon apulaispormestari Dimitris Achladiotis kuvasi tapausta Ethnos-sanomalehdessä.

Poikkeuksellisen pitkä ”ilmataistelu” käytiin 23. heinäkuuta. Sen taustalla oli Turkin uusin ilmoitus aloittaa maakaasun etsinnät itäisellä Välimerellä, tällä kertaa Kreikkaan kuuluvien Kastellorizon, Rodoksen ja Karpathosin saarten edustalla.