Turkki lupaa jatkaa EU:n vaatimia uudistuksia

EU-maat
Teksti
Karri Kokko
turkin lippu

Turkin hallitus torjuu kotimaisen ja ulkomaisen kritiikin, jonka mukaan se olisi olisi haluton jatkamaan EU:n vaatimia uudistuksia. Katso ääni- ja kuvakooste ”Turkki matkalla”

Teksti Teppo Tiilikainen Ankara ja Istanbul
Kuva Ossi Ahola

”EU:n jäsenyys on meille hyvin tärkeä tavoite. Se on ollut Turkin unelma vuodesta 1963”, pääministeri Recep Tayyip Erdoganin pääneuvonantaja Egemen Bagis sanoo Suomen Kuvalehden haastattelussa Ankarassa.

Turkki aloitti neuvottelut EU:n jäsenyydestä lokakuussa 2005, mutta ne keskeytettiin viime vuonna uudistusprosessin hidastuessa. EU:n komissio hermostui Turkin kieltäydyttyä avaamasta satamiaan ja lentokenttiään Kyproksen (kreikkalaisen) tasavallan laivoille sekä lentokoneille.

Joulukuussa neuvotteluja päätettiin jatkaa ja niissä avattiin kaksi uutta lukua, jotka koskevat kuluttajansuojaa sekä kuljetuksia ja tietoliikennettä.

”Olemme oikealla tiellä. Kriittinen hetki koettiin jo ennen kuin EU päätti ryhtyä neuvottelemaan. Meidän on tehtävä vielä monia uudistuksia, mutta me teemme ne”, Bagis vakuuttaa.

Hän muistuttaa, että Turkki on taloudellisesti sidoksissa EU:hun jo nyt. Turkki kuuluu Euroopan tulliliittoon, ja 70 prosenttia ulkomaankaupasta käydään EU-maiden kanssa.
Bagis arvelee, että jäsenyysneuvottelut saadaan päätökseen 5-10 vuodessa. ”Silloin EU on hyvin erilainen kuin nyt, mutta niin on myös Turkki”, hän sanoo.

Toinen puoliaika

Laajentumiskomissaari Olli Rehnin mukaan neuvotteluissa on nyt alkanut ”toinen puoliaika”. Hän odottaa Turkilta edistystä sananvapauteen ja kansalaisoikeuksiin koskevissa kysymyksissä.

EU:n silmätikkuna on erityisesti rikoslain pykälä 301, jonka perusteella on luettu syytteitä sadoille toimittajille ja kirjailijoille kuten Nobel-palkitulle Orhan Pamukille. Pykälä määrittelee ”turkkilaisuuden häpäisemisen” rikokseksi ja sitä tulkitaan tuomioistuimissa erittäin väljästi.

Turkkilaiset tutkijat suhtautuvat kuitenkin epäillen hallituksen kykyyn jatkaa demokraattisia uudistuksia. Ankaran yliopiston kansainvälisten suhteiden professori Baskin Oran arvelee, että vireillä oleva uusi perustuslaki jää lopulta kosmeettiseksi näpertelyksi.

Tästä on hyvänä esimerkkinä viikko sitten parlamentissa hyväksytty lakipaketti, joka kumoaa yliopistoissa voimassa olleen huivikiellon.

Oranin mielestä hallitus ei uskalla ryhtyä radikaaleihin uudistuksiin, koska se pelkää hajoavansa ja menettävänsä vallan. Hän muistuttaa, että hallituksen sisällä on varsin erilaisia näkemyksiä esimerkiksi vähemmistöjen oikeuksista.

Istanbulissa toimivan yksityisen Bahcesehirin yliopiston EU-keskuksen johtaja Cengiz Aktar arvioi, etteivät EU-neuvottelut ole ylipäätään keskeisessä asemassa hallituksen asialistalla.

”Hallitus lopetti uudistukset samalla hetkellä, kun EU aloitti neuvottelut. Täällä ei ole tehty kolmeen vuoteen yhtä ainutta poliittista uudistusta”, Aktar sanoo.

”Hallitus on neuvottelevinaan, koska EU-prosessi tuo tänne ulkomaisia investoijia.”

Mutta myös EU jarruttelee neuvotteluja. Aktar puhuu ”haluttomien koalitiosta”. Hän tarkoittaa Saksaa, Ranskaa Itävaltaa, Hollantia, Tanskaa ja Kyprosta, jotka eivät hyväksy Turkin jäsenyyttä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel tarjoaa Turkille jäsenyyden tilalle epämääräistä ”etuoikeutettua kumppanuutta” ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy vielä epämääräisempää ”Välimeren yhteisöä”.

Turkin jäsenyyshankkeesta keskustellaan korkealla tasolla toukokuussa, kun pääministeri Erdogan tapaa Sarkozyn ja Merkelin. Erdogan korostaa, että Turkki ei hyväksy vesitettyjä kumppanuusmalleja – se joko liittyy EU:n jäseneksi tai sitten ei.

Erdoganin mukaan Turkki harmonisoi joka tapauksessa lainsäädäntönsä EU:n vaatimusten mukaiseksi eikä kaipaa neuvotteluissa etuoikeuksia tai erikoiskohtelua.

Turkki aikoo muuttaa kiistellyn sananvapauslain (SK netti 23.1.2008)

Aiheesta lisää
Mitä saa sanoa? (SK 41/2005)
SK tapasi kirjailija Orhan Pamukin tämän kotona Istanbulissa
Kirjailija ja hänen onnellinen suomentajansa (SK netti 41/2005)
Pamukin suomentajan Tuula Kojon haastattelu
Nobelprize.org