Turkki esittää haluavansa jäseneksi – EU, että se haluaisi Turkin unioniin: Outo teatteri jatkuu, koska se tarjoaa molemmille jotain

Jäsenyysneuvotteluilla voi olla muitakin päämääriä kuin jäsenyys. Siksi kumpikaan osapuoli tuskin katkaisee neuvotteluita.

Euroopan unioni ja Turkki aloittivat yhteisen matkan 3. lokakuuta 2005. Ainakin jos oli uskominen unionin laajenemisesta vastannutta komissaaria Olli Rehniä (Alde / kesk).

”Myrskyisä sää yhdelle tarkoittaa (jatkossa) myrskyä myös toiselle”, Rehn julisti Erciyesin yliopistolla Kayserissa Turkin sydänmailla.

Puhe juhlisti tuoretta saavutusta, joka oli ”käännekohta Euroopan historialle”. Turkki oli lopulta aloittanut viralliset jäsenneuvottelut EU:n kanssa. Tähän se oli tähdännyt vuosikymmenet – jo ennen koko EU:n olemassaoloa.

Jäsenhakemuksen Turkki oli jättänyt 1987 ja viralliseksi hakijaksi se oli hyväksytty Helsingin huippukokouksessa vuonna 1999. Kehitystä ei ollut hidastanut edes se, että vuonna 2002 Turkissa nousi valtaan konservatiivinen ja islamistinen Oikeus ja kehitys -puolue (AKP) – päinvastoin.

Recep Tayyip Erdoğanin johtama puolue, jonka retoriikassa Eurooppa oli aikanaan ollut vihollinen, otti 2000-luvun alulla keskeisimmäksi tavoitteekseen EU-jäsenyyden.