Turkin armeijan ex-komentaja syyttää CIA:ta kaappausyrityksestä

"Olisiko Gülen saanut muuten vain oleskeluluvan Yhdysvalloista? Luuletteko, ettei tiedustelupalvelu käytä häntä hyväkseen?"

CIA
Teksti
Teppo Tiilikainen

Turkin armeijan entinen komentaja Ilker Başbuğ väittää, että Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA osallistui heinäkuun epäonnistuneeseen vallankaappausyritykseen. Hänen mukaansa CIA:lla on läheiset suhteet Pennsylvanian maaseudulla asuvaan muslimisaarnaajaan Fetullah Güleniin, jota Turkin hallitus pitää kaappauksen pääsuunnittelijana.

”Missä Gülen elää? Yhdysvalloissa. Kuka antaa hänelle mahdollisuudet? CIA”, Başbuğ sanoi CNN Türk -televisiokanavan haastattelussa.

”Olisiko Gülen saanut muuten vain oleskeluluvan Yhdysvalloista? Luuletteko, ettei tiedustelupalvelu käytä häntä hyväkseen?”

Kenraali Başbuğ toimi Turkin asevoimien komentajana vuosina 2008—2010. Hän oli yksi pääsyytetyistä niin sanotussa Ergenekon-jutussa, jossa satoja sotilaita ja siivilejä syytettiin vallankaappaushankkeen valmistelusta 2000-luvun alussa. Arvostelijat pitävät koko oikeusprosessia poliittisena kampanjana, jonka avulla presidentti Recep Tayyip Erdoğan pyrki heikentämään armeijan vaikutusvaltaa yhteiskunnassa.

Başbuğ tuomittiin vuonna 2013 terroristijärjestön perustamisesta ja vallankaappausyrityksestä elinkautiseen vankeuteen. Hän kiisti kaikki syytteet, ja perustuslakituomioistuin kumosi tuomion seuraavana vuonna.