Tulivuoriturismi puhalsi eloa Islannin talouteen: "Kuin pyhiinvaellus tai festari"

Islanti
Teksti
Netta Vuorinen
Laava virtasi viimeksi Eyjafjallajökullin jäätiköllä, kun tulivuori alkoi purkautua kahdensadan vuoden hiljaisuuden jälkeen. Kuva Ragnar Axelsson / AP / Lehtikuva.

Eyjafjallajökullin ympäristössä Islannissa on käynyt tuhansia uteliaita sen jälkeen, kun tulivuori alkoi purkautua 20. maaliskuuta. Islantilaiset kiertomatkoja kauppaavat yritykset ovat ansainneet pienen omaisuuden kuljettamalla innokkaita laavafaneja paikalle. Tulivuori sijaitsee noin 120 kilometrin päässä Reykjavíkista itään.

Sekä autolla että apostolinkyydillä liikkuneet turistit ovat olleet liikkellä niin sankoin joukoin, että harvaan asutulla alueella on nähty jopa ennenkuulumattomia liikenneruuhkia. Tilauslentoyhtiö Iceland Expressiltä puolestaan kerrotaan, että liiketoiminta on lisääntynyt noin viidenneksellä purkauksen jälkeen.

”Tämä on ollut kuin pyhiinvaellus tai festari, jolla ei soiteta musiikkia”, sanoo brittituristi Alex Britton.

Vaikka purkautuva tulivuori on ollut ilo taloudelle, päättäjille turistivirrat ovat tienneet myös päänsärkyä. Viranomaisten mukaan pelastusjoukot ovat joutuneet auttamaan jopa 50 ihmistä pois jäätiköltä, missä lämpötila on ollut noin -20 celciusasteen tuntumassa. Haastavat olosuhteet eivät kuitenkaan tunnu pelottavan turisteja.

Myös vulkaaniseen toimintaan tottuneet islantilaiset ovat jaksaneet innostua Eyjafjallajökullin tapahtumista.

”On ihmeellistä päästä näkemään purkautuva tulivuori”, sanoo Sunnefa Burgess, joka toimii oppaana Iceland Excursionsissa. ”Paikalla voisi vain istua tuijottamassa koko päivän. Purkautumisen aiheuttamaa meteliä ei voi sanoin kuvata.”

Kaikki hyvä kuitenkin loppuu aikanaan. Islannin yliopiston geologi Magnut Tumi Gudmundsson kertoo, että tulivuoren toiminta on alkanut hiljentyä viimeisen parin päivän aikana, vaikka ”onkin liian aikaista kirjoittaa kuolintodistusta”. Samaa tahtia laavavirtojen kanssa tyrehtynee myös turistiryntäys.

Vaikka tämä purkaus rauhoittuisikin, taustalla piilee uusi huolenaihe. Tutkijoiden mukaan on todennäköistä, että Eyjafjallajökullin lähistöllä oleva, paljon suurempi Katla purkautuu myös muutaman päivän tai kuukauden kuluessa. Katla sijaitsee Myrdalsjökullin jääpeitteen alla, ja purkaus voisi aiheuttaa laajoja tulvia.

Katlan edellinen purkaus on tapahtunut vuonna 1918, ja tutkijoiden mukaan seuraavaa on odotettu jo kauan.

Lähde AP

Aiheesta lisää
Eyjafjallajökullin purkaus on vuoden vulkanologinen merkkitapaus (Suomenkuvalehti.fi 23.3.2010)