Tsunami ja hirmumyrskyt kylvävät tuhoa - katso uutiskuvat

Filippiinit
Teksti
Hanna Hihnala
Nuori tyttö tarjoaa vettä Ketsanan uhreille Manilassa Filippiineillä. Kuva Wally Santana / AP / Lehtikuva

Tsunami iski Samoasaariin Tyynellä valtamerellä. Aasiassa riehunut hirmumyrsky Ketsana on puolestaan riepotellut Filippiinejä, Vietnamia ja Kambodžaa viikonlopusta lähtien.

Lisäksi Filippiinejä uhkaa uusi trooppinen myrsky, jonka odotetaan iskevän saarivaltioon loppuviikosta.

Tähänkinastisista tuhoista selviytymisessä on täysi työ.

Tsunami

Tsunamiaaltojen sarja iski Samoasaariin myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa. Viimeisimpien tietojen mukaan 113 ihmistä on kuollut, ja uhrien etsintä on yhä käynnissä tuhoalueella. Lisäksi sadat ihmiset ovat loukkaantuneet.

Tsunamin nostatti maanjäristys, joka tapahtui Samoasaarten lounaispuolella 180 kilometrin päässä rannasta. Järistyksen voima oli lähteestä riippuen 8,0-8,3 Richterin asteikolla. Järistys nosti hyökyaaltoja, joiden arveltiin olevan korkeimmillaan nelimetrisiä.

Silminnäkijähavainnot kertovat aaltojen olleen tätä korkeampiakin. Tarkkaa tietoa vahinkojen määrästä ei vielä ole, mutta silminnäkijät ovat kertoneet kokonaisten kylien tuhoutumisesta, haljenneista teistä ja aaltojen mereen pyyhkäisemistä autoista.

Samoan pääkaupunki Apia on evakuoitu. Myös naapurivaltio Amerikan Samoa on kärsinyt tsunamin ja maanjäristyksen jäljiltä.

Samoan itsenäinen valtio ja Amerikan Samoa muodostavat Samoan saariston, joka on osa Polynesian saariryhmää. Amerikan Samoassa ja itsenäisessä Samoan saarivaltiossa on noin 250 000 asukasta.

Ketsana-taifuuni

Samoan saariryhmän lisäksi myös Keski-Aasia kamppailee tulvien aiheuttamien tuhojen kanssa.

Hirmumyrsky Ketsana iski Filippiineihin täydellä voimalla lauantaina aiheuttaen valtaisan vedenpaisumuksen. Viikonloppuna yhden vuorokauden aikana vettä satoi yli 400 milliä, mikä vastaa kuukauden keskimääräistä sademäärää.

Myrsky surmasi Filippiineillä yli 250 ihmistä ja sai sadattuhannet ihmiset pakenemaan kodeistaan. Pahiten myrskystä kärsivät pääkaupunki Manila ja sen lähialueet. Noin 80 prosenttia kaupungista tulvi.

Filippiineillä ponnistellaan nyt hirmumyrskyn aiheuttamien tuhojen korjaamiseksi. Taifuunin aiheuttamista tulvista kärsii yli kaksi miljoonaa ihmistä. Yhdysvallat lähettää maahan kalustoa, miehistöä ja lääkintätarvikkeita avustustöitä varten.

Taifuuni Ketsana jatkoi kulkuaan Filippiineiltä Vietnamiin, jossa se on tuhonnut tai vaurioittanut lähes 300 000 kotia. Viranomaiset ovat vahvistaneet ainakin 40 ihmisen kuoleman.

Maan keskiosia uhkaavat tuhoisat tulvat taifuunin jäljiltä, ja vedenpinnan arvioidaan joissain maakunnissa nousevan korkeimmilleen yli 40 vuoteen.

Kambodžaan ja Laosiin jatkavan Ketsanan voimakkuus on jo laantunut hirmumyrskystä runsaita sateita aiheuttavaksi trooppiseksi myrskyksi. Kambodzassa myrsky on vaatinut ainakin 11 kuolonuhria.

Thaimaa valmistautuu seuraavana ottamaan vastaan Ketsanan ja mahdolliset sateiden aiheuttamat tulvat.

Tulvakuvia Filippiineiltä SK:n kuvaseinällä.

Uutiskuvia Samoansaarilta SK:n kuvaseinällä.

[Kuvat: Sept. tsunami samoa]

Lähde AP, YLE, HS.fi, BBC, Reuters