Trump lietsoo hallinnollaan riitoja – Suhde Venäjään arveluttaa kongressia

Myös monet republikaanipoliitikot epäilevät Rex Tillersonin sopivuutta ulkoministeriksi.

CIA
Teksti
Teppo Tiilikainen

Donald Trump on onnistunut sekoittamaan Yhdysvaltain poliittisen kentän jo viikkoja ennen kuin hänet nimitetään presidentiksi 20. tammikuuta. Hänen toimintansa herättää arvostelua yli puoluerajojen ja hän on ajautunut avoimeen riitaan Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n kanssa.

CIA:n edustajat kertoivat kongressissa viime viikolla, että Venäjä pyrki vaikuttamaan Yhdysvaltain vaaleihin edesauttaakseen Trumpin voittoa. Venäläiset hakkerit tunkeutuivat CIA:n mukaan sekä demokraattien että republikaanien tietojäjestelmiin. He välittivät kuitenkin eteenpäin vain demokraateilta kaappaamiaan dokumentteja.

Trump luonnehtii väitteitä ”naurettaviksi”. Hän on myös ilmoittanut, ettei hän tarvitse CIA:n päivittäisiä tiedustelukatsauksia, vaan jättää ne varapresidentti Mike Pencen vastuulle.

Trumpin kommentit ovat nostattaneet kovaa kritiikkiä, johon on yhtynyt myös osa republikaanisenaattoreista. Demokraattien Charles Shumerin ja Jack Reedin sekä republikaanien John McCainin ja Lindsey Grahamin laatimassa lausunnossa vaaditaan, että kongressi tutkii CIA:n tiedot perusteellisesti.

Myös republikaanien arvostetuin poliitikko, edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan sekä senaatin ryhmäjohtaja Mitch McConnell antoivat tukensa CIA:lle ja vaativat tutkimusta asiasta. Texasista Trumpin valitsijamieheksi valittu Chris Suprun on puolestaan ilmoittanut, ettei hän aio äänestää Trumpia 19. joulukuuta, kun vaalitulos vahvistetaan lopullisesti.