Totuuskomissio tutkimaan Bushin aikaa?

Barack Obama
Teksti
SKnetin toimitus
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
President Barack Obama gestures as he speaks at his first news conference, Monday, Feb. 9, 2009, in the East Room of the White House in Washington.(AP Photo/Ron Edmonds)

USA:n presidentti Barack Obama suhtautuu ehdotukseen Bushin ajan totuuskomissiosta viileästi. Hän kuitenkin korostaa, ettei kukaan ole lain yläpuolella ja että selvistä väärinkäytöksistä voidaan tarpeen tullen nostaa syytteitä.

Presidentti Barack Obama ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan Valkoisessa talossa 9. helmikuuta 2009. (Kuva Ron Edmonds / AP / Lehtikuva)

Amerikkalaissenaattori Patrick Leahy esittää totuuskomission perustamista tutkimaan presidentti George W. Bushin hallinnon toimia. Hänen mielestään komissio olisi tarpeen, jotta Bushin ajan luomat jyrkät poliittiset vastakkainasettelut saataisiin purettua.

Leahyn mielestä esimerkkinä olisi Etelä-Afrikan totuuskomissio, joka selvitti rotuerottelupolitiikan vääryyksiä. “Koston sijasta meidän on selvitettävä reilusti mitä oikein tapahtui. Meidän täytyy päästä yhteisymmärrykseen menneistä virheistä.”

Vaikutusvaltainen senaattori Leahy toimii senaatin lakivaliokunnan puheenjohtajana.

Republikaanien mielestä komissio heikentäisi kansakunnan moraalia. “Jos jokainen hallinto alkaisi tutkia edeltäjänsä tekemisiä, ei sille tulisi loppua. Tämä ei ole Etelä-Amerikka”, sanoi lakivaliokunnan korkea-arvoisin republikaanijäsen Arlen Specter.

Obama: Finanssikriisi
voi muuttua katastrofiksi

Aiemmin Obama sanoi, että vain hallitus voi vetää talouden ylös syvästä lamasta. Hän vetosi ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan Valkoisessa talossa kongressiin, jotta se hyväksyisi hänen elvytyspakettinsa. Sen avulla voidaan hänen mukaansa estää kriisin muuttuminen katastrofiksi.

Aamuyöllä Suomen aikaa pidetty lehdistötilaisuus televisioitiin suorana lähetyksenä.

Obama korosti ulkopolitiikan uusia linjauksia ja sanoi valmistelevansa suoria neuvotteluja Iranin kanssa eristämisen sijasta. Iranilta Obama toivoi merkkejä siitä, että se ryhtyisi toimimaan eri tavoin kuin aiemmin.

Venäjälle Obama viestitti, että sen ja Yhdysvaltain tulisi johtaa toimia ydinaseiden leviämisen estämiseksi. Maat voisivat Obaman mielestä aloittaa uudelleen neuvottelut omien ydinaseidensa vähentämiseksi.

Afganistanista Obama totesi, että sotilaallista toimintaa on koordinoitava paremmin diplomatian, kehitystavoitteiden ja liittolaisten kanssa työn onnistumiseksi.

Iran vaatii
todellista muutosta

Iranian President Mahmoud Ahmadinejad, speaks during a ceremony at celebrations marking the 30th anniversary of the 1979 Islamic revolution that toppled the U.S.-backed late Shah Mohammad Reza Pahlavi and brought hard-line clerics to power, in Tehran on Tuesday Feb, 10, 2009. Iran welcomed talks with the new administration of U.S. President Barack Obama on the basis of mutual respect, President Mahmoud Ahmadinejad said. Photo of Iran's late leader Ayatollah Khomeini, and Iran's supreme leader Ayatollah Ali Khamenei, are seen in background.(AP photo/Hasan Sarbakhshian)

Iran juhlisti tiistaina islamilaisen vallankumouksen 30-vuotispäivää. Juhlapuheissaan presidentti Mahmud Ahmadinejad ryöpytti tavalliseen tapaan länsimaiden politiikkaa, mutta avasi varovasti ovea Yhdysvaltain suuntaan.
Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad Teheranissa 10. helmikuuta 2009. (Kuva Hasan Sarbakhshian / AP / Lehtikuva)

“Yhdysvaltain uusi hallinto on ilmoittanut haluavansa muutosta ja vuoropuhelua. On selvää, että muutoksen on oltava perusteellinen eikä vain taktinen. Iran pitää todellisia muutoksia tervetulleina ja on valmis neuvotteluihin, jos ne pidetään reilussa hengessä ja keskinäisen kunnioituksen vallitessa”, hän muotoili.

Obama on sanonut pitävänsä mahdollisena, että lähiaikoina Iranin suuntaan tehdään diplomaattisia avauksia.

Ahmadinejad myös ivasi länsimaiden pakotteita ja painostustoimia. Hänen mukaansa ne eivät ole alistaneet Irania. “Julistan tänään virallisesti, että Iran on todellinen ja aito supervalta”, presidentti sanoi.

Teheranin kaduille oli kerääntynyt kymmeniätuhansia ihmisiä juhlistamaan vuosipäivää. Monet kantoivat kylttejä, joissa vaadittiin kuolemaa niin Israelille kuin Yhdysvalloillekin.

Teksti
SK netin toimitus
STT
AFP
Reuters

Keskustelu
Pystyykö Barack Obama muuttamaan USA:n?