Timo Soini Pussy Riotista: "Kyynisesti tehty harkittu provokaatio"

Pussy Riot
Teksti
Susanna Niinivaara

Pussy Riotin performanssista ei olisi pitänyt antaa vankeustuomiota, sanoo ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini.

Timo Soinin (ps) mielestä Pussy Riotin saama ”kakku” kirkkoperformanssista oli liian kova. Kuva Jarno Mela / Lehtikuva.

Suomessa vierailulla ollut Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov hehkutti Suomen ja Venäjän suhteita esimerkillisen hyviksi. Mitä mieltä olette maiden suhteiden tilasta, kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini?

”Kyllä ne aika hyvät ovat taloudellisesti ja poliittisesti. Joskus jotkut yksittäiset asiat, kuten lasten huoltajuusriidat, nostetaan isommiksi kuin asiat vaativat.”

EU on taloudellisissa vaikeuksissa ja samaan aikaan ostovoimaisten määrä itärajan takana kasvaa. Millaisia päätelmiä Suomen pitäisi tehdä tästä?

”Jos katsomme ihan kylmästi tosiasioita, viennin tuleva painopiste ja markkinat ovat Aasiassa, Venäjällä ja Latinalaisessa Amerikassa. Eurooppa byrokratisoituu ja sääntelee itsensä kumoon, jäykistää itsensä EU:n ja euron pakkopaitaan.”

”Kesällä Lappeenrannassa ja Tohmajärvellä minulle tuli tutuksi käsite ’porsaan etuneljännes’. Venäläiset käyvät hakemassa niitä Tiilikaisen K-Kaupasta Tohmajärveltä. Eli venäläinen ostovoimainen porukka tietyissä paikoissa Suomea pitää jo meidän palvelurakennettamme pystyssä.”

Suomen Pankin mukaan Venäjän WTO-jäsenyys on Suomelle myönteinen asia ja tuo esimerkiksi uusia työpaikkoja. Uskotteko tähän?

”Kyllä se on myönteinen asia. Venäjän pelisääntöpuoli ja turva investoinneille tulee paremmaksi. WTO-jäsenyys vie pikku hiljaa siihen suuntaan, että ennakoitavuus paranee. Mutta ei Venäjästä koskaan tule niin sanottua länsimaista systeemiä. Siitä tulee omanlainen järjestelmänsä, ja eteenpäin se menee.”

Venäjää raivostuttaa Yhdysvaltain ja Naton Eurooppaan suunnittelema ohjustorjuntajärjestelmä. Lavrovin mukaan olisi jo aika ymmärtää, ettei Euroopan turvallisuutta voida ratkaista ilman Venäjää. Mitä mieltä olette tästä?

”Ei voidakaan ratkaista ilman Venäjää. Venäjän kanssa kannattaa olla tekemisissä, se on kuitenkin suurvalta. Tietenkään Venäjän lupaa ei tarvita siihen, jos itsenäiset, suvereenit maat liittyvät Natoon tai ovat mukana kansainvälisissä operaatioissa. Mutta strategisessa kuvassa kannattaa katsoa, mitkä intressit ovat yhteisiä. Ja niitä on aika paljonkin. Ei kenenkään intressi esimerkiksi ole, että Syyria hajoaa.”

Performanssiryhmä Pussy Riotin Moskovassa saama tuomio puhuttaa maailmaa. Mitä ajattelette tapauksesta?

”Lavrov sanoi yhteen kysymykseen vastatessaan, että Euroopan ei pitäisi unohtaa kristillisiä juuriaan. Se oli kyllä mainiota kuultavaa! Totta kai pitää olla sananvapaus arvostella Putinia ja hänen hallintoaan. Mutta se, että he menivät performanssinsa tekemään Kristus Vapahtajan kirkkoon, niin olisivatkohan menneet moskeijaan? Jos he olisivat punkanneet jossain puiston kulmassa, niin eihän siihen olisi kiinnitetty mitään huomiota.”

”Se oli äärimmäisen kyynisesti tehty harkittu provokaatio, joka saavutti juuri sen mitä haluttiin. Maailmanlaajuinen hässäkkä, ja nyt kaikki kitaranrämpyttäjätkin ovat sitten maailmanpolitiikan asiantuntijoita.”

Pidittekö kahden vuoden vankeustuomiota kohtuullisena?

”Tuomio on tietenkin liian kova. Ei tämmöisestä pidä kakkua tuomita. Sananvapaus pitää olla, mutta hyvän maun rajoissa.”

Onko kirkko mielestänne sovelias paikka poliittiselle performanssille?

”Ei. Minulla on kirkolle ihan toinen tarkoitus. Minusta tulijan pitää kunnioittaa sitä tilaa ja sanomaa. En oikein tykkää, että ihmisten pyhiä arvoja loukataan.”