Tiellä Valkoiseen taloon: "Muu maailma katsoo Amerikkaa nyt uusin silmin"

Barack Obama
Teksti
Jyrki Jantunen
Barack Obama 041108

Odotukset Barack Obamaa kohtaan ovat korkealla niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin maailmassa. ”Mutta taivaalta ei tänäänkään sada karkkia”, toppuuttelevat amerikkalaisopiskelijat Marko Maunulanblogissa. Obaman luottohenkilöistä leivotaan jo ministereitä.

Siirry Marko Maunulan Tiellä Valkoiseen taloon -blogiin tästä

USAssa vallanvaihto on jo täydessä vauhdissa. Obama saa nähtäväkseen esimerkiksi keskustiedustelupalvelu CIA:n huippusalaisia tietoja, vaikka virkaanastujaiset pidetään vasta tammikuussa.

Väistyvän ja tulevan presidentin yhteistyön sujumista pidetään nyt erityisen tärkeänä. Obama saa vastuulleen finanssikriisin rapauttaman talouden, ja Yhdysvallat käy sotaa kahdella rintamalla Irakissa ja Afganistanissa.

Obamalla ei ole aikaa viivyttelyyn myöskään hallintonsa muodostamisessa. Hän nimittää ensin todennäköisesti kansliapäällikkönsä ja valitsee sitten valtiovarainministerin sekä puolustusministerin.

Useiden tiedotusvälineiden mukaan Obama olisi tarjonnut Valkoisen talon kansliapäällikkyyttä Illinois’n kongressiedustajalle Rahm Emanuelille. Myös entiselle senaatin enemmistöjohtajalle Tom Daschlelle on ennakoitu tärkeää roolia hallinnossa.

John Kerry
ulkoministeriksi?

Valtiovarainministeriksi ovat tyrkyllä ainakin keskuspankki Fedin ex-pääjohtaja Paul Volcker, virkaa aiemminkin hoitanut Larry Summers sekä villinä korttina suursijoittaja Warren Buffett.

Ulkoministerikandidaateiksi on mainittu muun muassa senaattori John Kerry, veteraanidiplomaatti Richard Holbrooke sekä senaattori Sam Nunn.

Käynnissä olevien sotien vuoksi on mahdollista, että Robert Gates jatkaa yhä puolustusministerinä.

Avuksi talouskriisiin Obama on ehdottanut muun muassa ylimääräisen maksuajan antamista asuntolainojensa kanssa painiville amerikkalaisille. Verohelpotuksia hän suunnittelee työttömyyskorvauksella eläville ja sellaisille yrityksille, jotka luovat uusia työpaikkoja.

Afganistanin sotaan tuleva presidentti lupasi heinäkuussa lisää yhdysvaltalaisjoukkoja, jos hän pääsee päättämään asiasta. Irakissa olevat joukot hän puolestaan haluaa kotiin puolentoista vuoden sisällä.

Ilmastonmuutoksesta puhuessaan Obama on korostanut Yhdysvaltojen ja Euroopan yhteistyön merkitystä.

Demokraateille
enemmistö kongressiin

Keskiviikkoiltana oli jo selvillä, että demokraatit saavat ainakin 56 edustajaansa 100-paikkaiseen senaattiin. Neljän senaattorinpaikan kohtalo oli vielä avoin, joten puolueella oli yhä periaatteessa mahdollisuus yltää merkittävään 60 senaattorin rajapyykkiin.

Jos 60 senaattoria sadasta kannattaa jotakin lakiesitystä, he voivat estää esityksen vastustajia käyttämästä viivytystaktiikoita. Puolueet himoitsevatkin 60:tä senaattorinpaikkaa, jotta niiden olisi helppo saada lakiesityksensä hyväksytyiksi.

Demokraattien mahdollisuuksia voittaa kaikki neljä avoinna olevaa tiukkaa kisaa pidettiin pieninä.

Puolue oli kuitenkin toiveikas sen suhteen, että se saisi hieman vähäisemmälläkin senaattorimäärällä merkittävimmät lakiesityksensä läpi, sillä muutaman maltillisen republikaanin ylipuhuminen demokraattien esitysten taakse on yleensä mahdollista.

Kongressin väistyvässä kokoonpanossa demokraattien ja republikaanien puntit olivat senaatissa käytännössä tasan.

Edustajainhuoneeseen demokraatit olivat saamassa noin 20 paikkaa lisää. Ennen vaaleja luku oli demokraattien hyväksi 236-199.

Teksti
SK netin toimitus
STT
AFP
DPA
Reuters

Kuva
Morry Gash / AP / Lehtikuva

Uutiskoosteita USA:n vaaleista
Obama julisti muutoksen alkaneen, maailman johtajat jakavat jo neuvoja (SK netti 5.11.2008)
Obamasta presidentti, McCain tunnusti tappionsa, Bush onnitteli (SK netti 5.11.2008)
Ennusteet lupaavat voittoa Barack Obamalle (SK netti 5.11.2008)
Obama vai McCain – näin seuraat ääntenlaskentaa (SK netti 4.11.2008)