Tiedettä: Uusi influenssa, makean maistavat reseptorit ja ikääntyminen

influenssat
Teksti
Marko Hamilo
Talouskasvu ei täytä vatsaa
Talouskasvu ei täytä vatsaa. Kuva Reinhard Krause / Reuters / Lehtikuva.

Hyvästi H1N1, tervetuloa H2N2

Sikainfluenssa eli A-virus tyyppiä H1N1 tappaa yhä ihmisiä eri puolilla maailmaa, mutta yhdysvaltalaiset tartuntatautitutkijat varoittavat jo linnuissa ja sioissa kiertävästä influenssaviruksesta H2N2 ja esittävät rokoteohjelmaa sitä vastaan. Kyse on 1957-1968 pandemiana jyllänneestä influenssasta, johon alle 50-vuotiailla ei ole juuri lainkaan immuniteettia. Tutkijoiden mukaan sikainfluenssa osoitti, kuinka helposti influenssa palaa eläimistä ihmisiin sen jälkeen, kun väestöstä enää pieni osa on taudille immuuneja.

Helpotusta makeanhimoon?

Tutkijat löysivät kielen makeutta aistivista makunystyröistä sokeriyhdisteitä tunnistavia reseptoreita, joita aiemmin oli havaittu vain haimassa ja suolistossa. Löydös voi tutkijoiden mukaan auttaa ymmärtämään paremmin makean aistimusta ja kehittämään keinoja vähentää sokerinhimoa.

Ihminen ikääntyy kuin apina

Vertailu seitsemään serkkuumme paljasti, että lajimme ikääntyminen ei tavattomasti poikkea muista kädellisistä. Muillakin vastasyntyneiden kuolleisuusriski on hyvin suuri, nuorten melko pieni ja sitten kuolleisuus lisääntyy iän mukana. Useimmilla lajeilla urokset kuolevat nuorempina.

Talouskasvu ei täytä vatsaa

Intiassa alipainoisten lasten määrä laski 1990-luvun alusta 2000-luvun puoleenväliin mennessä 49 prosentista 40 prosenttiin. Samana aikana Intian talous kasvoi 7-9 prosenttia vuodessa. Sekä talouskasvun että aliravitsemuksen osoittimet kuitenkin vaihtelivat huomattavasti osavaltioiden välillä. Tutkijat eivät löytäneet minkäänlaista yhteyttä talouskasvun ja ravitsemustilanteen parantumisen välillä.