Thaimaan tilanne kuvina: Armeija jyräsi mielenosoittajat, levottomuudet jatkuvat

Bangkok
Teksti
Tuomo Paananen

Thaimaan armeija on saanut osittain haltuunsa mielenosoittajien leirin. Neljä punapaitojen johtajaa on antautunut, mutta väkivaltaisuudet jatkuvat.

Thaimaa
Armeijan joukot ryhmittäytyvät Lumpini -puiston viereen ennen operaatiota keskiviikkoaamuna. Kuva David Longstreath / AP / Lehtikuva

Thaimaan hallitus päätti, että varoitukset on nyt annettu. Armeija aloitti keskiviikkoaamuna tunkeutumisen mielenosoittajien leiriin.

Kiihkeissä tulitaisteluissa on kuollut tänään ainakin neljä ihmistä. Väkivaltaisuudet ovat saaneet myös neljä punapaitojen johtajaa antautumaan. He ovat kehottaneet mielenosoittajia poistumaan alueelta.

”Me olemme tehneet parhaamme”, sanoi Natawut Salkua, yksi johtajista.

Mielenosoitus kuitenkin jatkuu poistumiskehotuksesta huolimatta. Heti johtajien antautumisen jälkeen kaksi armeijan sotilasta ja ulkomaalainen toimittaja loukkaantuivat kolmen kranaatin räjähtäessä protestipaikan liepeillä.

Väkivalta leviää

Hallituksen tiedottaja Panitan Wattanayagorn sanoo, että armeija on saanut haltuunsa Lumpini -puiston alueen, joka sijaitsee mielenosoittajien valtaaman alueen eteläosassa. Armeijan operaatiosta liikkeelle lähteneet väkivaltaisuudet ovat levinneet Bangkokin toisiin kaupunginosiin.

Mielenosoittajat ovat sytyttäneet tuleen viisi rakennusta, mukaan lukien Thaimaan pörssin ja Central World -ostoskeskuksen. Punapaidat ovat hyökänneet myös Bangkokin paikallisen kolmoskanavan tv-asemalle.

Levottomuudet ovat levinneet myös Koillis-Thaimaaseen, jossa mielenosoittajat ovat sytyttäneet Udon Thanin kaupungintalon palamaan.

Thaimaa
Kuva Wong Maye-E / AP / Lehtikuva

Lukuisia mielenosoittajia on pidätetty keskiviikkona Bangkokissa.

Thaimaa
Kuva Vincent Yu / AP/ Lehtikuva

Armeijan ryhmä valmiina hyökkäämään barrikadien taakse. Joukkojen tunnisteväri on vaaleanpunainen, jonka thaimaalaiset uskovat tuovan kuninkaan onnea.

Kuva Sakchai Lalit / AP / Lehtikuva

Mielenosoittajat puolustautuvat ritsoilla ja kivillä hyökkääjiä vastaan. Punapaidat sanovat olevansa aseettomia, mutta silminnäkijöiden mukaan he ovat ampuneet takaisin.

Thaimaa
Kuva Sakchai Lalit / AP / Lehtikuva

Hallitus antoi keskiviikkoaamuna luvan ampua mielenosoittajia. Kuvassa makaavan henkilön kuolinsyytä ei tiedetä varmasti.

Kuva Vincent Yu / AP / Lehtikuva

Armeijan tankit jyräävät bambukepeistä ja renkaista rakennettuja barrikadeja.

Thaimaa
Kuva Wong Maye-E / AP / Lehtikuva

Armeijan joukot ovat vallanneet osan punapaitojen leiristä. Levottomuuksia operaatio ei saanut loppumaan, päinvastoin.

Kuva Wong Maye-E / AP / Lehtikuva

Musta savu. Mielenosoittajat ovat koettaneet hankaloittaa armeijan kulkua sytyttämällä rengaskasoja ja barrikadeja tuleen.

LINKKI: Bangkokin tapahtumat kartalla

Katso lisää kuvia aiheesta SK:n kuvaseinältä

Lähteet: Reuters, The Guardian, BBC