Terrori-iskut Pariisissa: Ainakin 129 kuollut – 352 loukkaantunut

Ranskaan on julistettu hätätila.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Juttua on päivitetty sitä mukaa kuin uutta tietoa Pariisin iskuista on tullut.

 

”Ranska on säälimätön hyökkääjiä kohtaan”, sanoi Ranskan presidentti François Hollande sen jälkeen, kun perjantai-iltana 13. marraskuuta alkaneiden terrori-iskujen laajuus paljastui.

Eri puolilla Pariisia tehdyissä terrori-iskuissa kuoli 129 ihmistä 15 eri maasta ja 352 loukkaantui, heistä 99 vakavasti.

Isis-järjestö ilmoittautui iskujen suunnittelijaksi ja kutsui niitä ”ihmeteoiksi”. Silminnäkijät ovat kertoneet, että hyökkääjät olivat huutaneet iskujen olevan kosto Ranskan sekaantumisesta Syyrian sotaan.

”Sota keskellä Pariisia”, otsikoi Fe Figaro.

Terroristit iskivät kuuteen eri kohteeseen. Hyökkääjiä oli seitsemän tai kahdeksan, ja he liikkuivat kolmessa ryhmässä noin kolmen tunnin ajan. Kohteina olivat Bataclan-konserttisali, neljä ravintolaa 10. ja 11. kaupunginosassa ja Stade de Francen jalkapallostadion. Hyökkääjillä oli aseita ja pommeja.

Terroristeista kuusi räjäytti itsensä räjähdevyön avulla ja yhden ampui poliisi. Itsemurhaiskut olivat ensimmäiset Ranskan maaperällä.

Ilmeisesti yksi terroristi pääsi pakoon, ja viranomaiset eri puolilla Eurooppaa jahtaavat häntä. Terroristien käyttämä auto löytyi pariisilaisesta lähiöstä. Autossa oli ainakin kolme AK-47-rynnäkkökivääriä. Kalašnikoveja käytettiin myös Pariisin iskuissa.

Ranskalaisten tiedotusvälineiden mukaan yksi hyökkääjistä on tunnistettu löytyneen sormen ja siitä otetun jäljen perusteella. 29-vuotiaan Ranskassa syntyneen miehen sukulaiset on pidätetty. Turvallisuusviranomaiset kertoivat, että ampujaksi epäilty oli pikkurikollinen, mutta terrorismiyhteyksiä hänellä ei tiedetty olleen.

Lisäksi kaksi muuta terroristia olivat kansallisuudeltaan ranskalaista terroristia mutta asuivat Brysselissä.

Hyökkäjien läheltä on löytynyt sekä Egypin että Syyrian passi, joka kreikkalaisviranomaisten mukaan kuuluu lokakuussa Kreikkaan rekisteröidylle turvapaikanhakijalle. Myöhemmin kerrottiin, että passin haltija olisi hakenut turvapaikkaa Serbiasta. Passit voivat olla myös väärennettyjä.

Bataclanin konserttihallissa terroristit sanoivat ottavansa panttivankeja mutta ampuivat kuitenkin makuulleen pakotettuja ihmisiä rynnäkkökivääreillä. Rockkonsertissa tehdyssä iskussa kuoli yli 80 ihmistä, joukossa ilmeisesti neljä sieppaajaa, joilla oli itsemurhaliivit. Poliisin erikoisjoukot rynnäköivät rakennukseen ja vapauttivat panttivankeja.

Hollande on julistanut Ranskaan hätätilan. Maan rajat on suljettu, ja julkiset rakennukset Pariisissa pidetään kiinni. Kaupungin asukkaita on kehotettu pysymään sisätiloissa.

Myös Ranskan naapurimaat ovat tiukentaneet rajavalvontaansa. Belgiassa on tehty useita pidätyksiä Pariisin iskuihin liittyen.

Pariisin iskuja edeltävänä päivänä Beirutissa Libanonissa terrori-iskuissa kuoli kymmeniä ihmisiä, satoja loukkaantui. Isis sanoo olleensa iskujen takana.

Suomi on nostanut omaa valmiustasoaan Pariisin iskujen takia. Rajavartiolaitos tehostaa rajatarkastuksia Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja satamissa.

Miksi Pariisi ja Ranska ovat terrori-iskujen kohteina? Toimittaja Taina Tervonen selvittää tilannetta jutussaan.