Isis kylvää terrori-iskuillaan tuhoa ja pelkoa – ”Ranska on ideaalikohde”

Terrorismin asiantuntijat olivat varoittaneet iskuista jo keväästä alkaen.

Charlie Hebdo
Teksti
Taina Tervonen

PARIISI – Ranskan pääkaupunki joutui jälleen kerran terrori-iskujen näyttämöksi.

Toisin kuin iskuissa Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tammikuussa 2015, nyt teot kohdistuivat selkeästi tavallisiin illanviettopaikkoihin, ravintoloihin, kahviloihin ja konserttisaliin.

Terroristien ilmiselvänä tarkoituksena oli kylvää pelkoa tavallisten ranskalaisten keskuuteen.

Kyse on Ranskan historian pahimmasta terrori-iskusta. Iskuissa kuoli yli 120 ihmistä. Loukkaantuneita on viime tietojen mukaan yli 180, joista 80 on kriittisessä tilassa.

Kahdeksan terroristia sai myös surmansa.

Terroristien tarkasta määrästä ei ole toistaiseksi tietoa. Ranskan presidentti François Hollande arvioi, että iskujen takana on Isis-terroristijärjestö.

”Iskut suunniteltiin ulkomailla ja apua niihin tuli Ranskan sisältä”, Hollande sanoi lauantaina puoliltapäivin. Kyseessä oli hänen mukaansa sotatoimi Ranskan pääkaupungissa.

Hollande on julistanut maahan hätätilan ja kolmen päivän suruajan. Ranskan rajat on suljettu.

 

Iskujen ajoitus ei ole sattumaa.

Pariisissa alkaa kahden viikon kuluttua COP21-ilmastokokous, johon saapuu valtiomiehiä kaikkialta maailmasta.

Ranska on vahvistanut terrorismin vastaista toimintaansa Charlie-iskujen jälkeen. Lakeja on muutettu ja poliisivoimia lisätty. Viranomaiset ovat viime kuukausien aikana tehneet useita terrorismin vastaisia pidätyksiä. Kiinni otetut epäillyt ovat sanoneet suunnitelleensa iskuja, muun muassa konserttisaleihin.

Terrorismin asiantuntijat ovat ennustaneet uusia iskuja koko vuoden. Heti Charlie-iskujen jälkeen terrorismiin erikoistunut politiikan tutkija Jean-Pierre Filiu varoitti uusista iskuista ja puhui ”eurooppalaisesta syyskuun 11. päivästä”.

Filiun mukaan Ranska maksaa myös muiden virheistä: Charlie-lehteen iskeneiden Kouachin veljesten iskua ei olisi ollut ilman Yhdysvaltojen iskua Irakiin, joka puolestaan johti ranskalaisten terroristi- ja jihadistiverkostojen syntymiseen.

Monet muut asiantuntijat ovat Filiun kannalla.

Syyskuussa terrorismin vastaisesta taistelusta aikaisemmin vastannut tuomari Marc Trévidic totesi Paris Match -lehden haastattelussa: ”Olen vakuuttunut, että Isis-järjestön terroristeilla on mahdollisuus iskeä Ranskaan paljon pahemmin ja laajemmin kuin tähän asti. (…) Isiksen sota maankamarallamme ei ole vielä alkanut.”

Trévidicin mukaan Ranska on ideaalikohde terroristeille, jotka aikaisemmin kohdistivat iskunsa Yhdysvaltoihin. Ranska on helposti saavutettavissa Euroopan keskellä, ja Syyriasta palaavat eurooppalaiset jihadistit voivat liikkua Shengen-alueella vapaasti.

Ranska on Yhdysvaltojen liittolainen taistelussa Isisiä vastaan. Ranska on ollut mukana Isikseen kohdistuvissa ilma-iskuissa Irakissa ja nyt myös Syyriassa. Ranskan tuki Israelille on niin ikään punainen vaate terroristeille.

Ranskassa on laaja muslimiyhteisö, johon kohdistuvaa syrjintää jihadistit ovat tietoisesti korostaneet ja käyttäneet hyväkseen rekrytoinnissa ja propogandassaan. Ilmiöllä on totuuspohjaa: Charlie-iskujen jälkeen muslimeihin kohdistuvat väkivallan teot ja syrjintä kasvoivat räjähdysmäisesti.

Viime tammikuun aikana, heti iskujen jälkeen islamofobisten tekojen määrä kasvoi 70 prosentilla edellisen vuoden tammikuuhun verrattuna, ilmoitti islamofobian vastainen CCIF-järjestö viime helmikuussa.

 

Tämä tiedetään 13. marraskuuta alkaneista terrori-iskuista:

Ensimmäiset iskut tapahtuivat illalla puoli kymmenen aikaan Ranska–Saksa-jalkapallo-ottelun aikana.

Kolme itsemurhapommittajaa iski Pariisin lähistöllä, Saint-Denis’n kaupungissa sijaitsevan Stade de France -stadionin välittömässä läheisyydessä. Iskuissa kuoli pommittajien lisäksi yksi ihminen.

Terroristit iskivät rynnäkkökivääreillä myös viiteen eri paikkaan Itä-Pariisissa, 10. ja 11 . kaupunginosassa: kahviloiden ja ravintoloiden terasseille sekä Bataclan-konserttisaliin.

Konserttisalissa kuoli joidenkin arvioiden mukaan jopa 80 ihmistä.

Tarkka tapahtumaketju on toistaiseksi epäselvä, mutta on ilmeistä, että iskut olivat suunniteltuja.

Ranskalaiset tiedotusvälineet seuraavat tapahtumia koko ajan, muun muassa Le Monde -lehti raportoi niistä verkkosivuillaan.