Tässä kymmenen pahinta humanitaarista kriisiä vuonna 2009

kriisit
Teksti
Netta Vuorinen
Kansainvälisen aids-symbolin, punaisen nauhan, muotoisia korvakoruja ja riipuksia. Kuva M. Lakshman / AP / Lehtikuva.

Kymmenen miljoonaa aids-potilasta uhkaa jäädä ilman hoitoa kehitysmaissa hupenevien avustusten vuoksi. Lääkärit ilman rajoja -järjestö eli MSF on listannut aidsin vastaisen taistelun ongelmat yhdeksi vuoden 2009 kymmenestä pahimmasta humanitaarisesta kriisistä.

MSF on koonnut kriisien top 10 -listan vuodesta 1998 lähtien, jolloin Sudanin eteläosissa kärsittiin suuresta nälänhädästä. Kriisi jäi suurelta osin uutisoimatta, minkä vuoksi MSF on ottanut asiakseen nostaa sairaudet, sodat ja muut maailman ongelmat yhä paremmin esille.

MSF julkaisi listan tämänvuotisista kriiseistä tänään maanantaina. Listalta löytyivät muun muassa hallitukset, jotka estävät pelastusjoukkojen toiminnan Sri Lankassa, Pakistanissa ja Sudanissa; siviiliturvallisuuden puutteet Afganistanissa, Pakistanissa ja Somaliassa sekä taistelu lasten aliravitsemusta vastaan.

Vuoden 2009 suurimmat humanitaariset kriisit

  • Kehitysmaissa noin kymmenen miljoonaa aids-potilasta tarvitsisi kiireesti ARV-hoitoa. Botswanassa, Lesothossa, Swasimaassa ja Zimbabwessa kaksi kolmasosaa kaikista kuolemista johtuu aidsista.
  • Jatkuva siviileihin kohdistuva väkivalta Kongon demokraattisessa tasavallassa. Satoja ihmisiä on tapettu, tuhansia raiskattu ja satojatuhansia on pakotettu pakenemaan kodeistaan.
  • Romahtanut terveydenhuolto Afganistanissa. Sotatoimet ovat vahingoittaneet jo ennestään heikoissa kantimissa ollutta terveydenhuoltoa. Maassa on jäljellä vain muutamia kehnosti toimivia sairaaloita ja terveyskeskuksia.
  • Somalian jatkuva alamäki. Levottomuudet ja taistelut jatkuvat edelleen, ja miljoonat ihmiset tarvitsisivat kipeästi terveydenhuoltoa. Samaan aikaan sekä kansainvälisiä että paikallisia avustustyöntekijöitä siepataan ja tapetaan. YK:n arvion mukaan vuoden 2007 jälkeen maassa on kuollut yli 20 000 ihmistä.
  • Jemenin viisi aiempaa selvittämätöntä sotaa johtivat tänä vuonna kuudenteen. Taistelut ovat tuhonneet suuren määrän sairaaloita ja muita siviilikohteita. Erityisesti lapset kärsivät vakavasta aliravitsemuksesta.
  • Sudanin ja Darfurin arveluttava turvallisuus. Vaikka sisällissodan päättymisestä on viisi vuotta aikaa, jännitteet ovat edelleen voimakkaat. Satoja ihmisiä kuolee yhä kapinallisryhmien käsissä. Tuhansia on ajettu maanpakoon.
  • Lasten aliravitsemus. Joka kuudes sekunti yksi lapsi kuolee aliravitsemukseen – noin neljä miljoonaa vuodessa. Maailman lapsista 55 miljoonaa ei saa tarpeeksi ravintoa.
  • Sodan jalkoihin jääneet siviilit Sri Lankassa. Maan armeijan ja Tamilitiikereiden taistellessa kymmenettuhannet ihmiset jäivät loukkuun sotatantereelle. Pari kuukautta ennen aselepoa maan hallitus vaati avustustyöntekijöitä poistumaan alueelta.
  • Unohdetut sairaudet. Yli 400 miljoonaa ihmistä ympäri maailman kärsivät muun muassa trooppisista sairauksista, leishmaniaasista tai unitaudista. Maailman terveysjärjestö pyrkii lisäämään tietoa sairauksista, joita usein hoidetaan vanhentunein menetelmin.
  • Pakistanin väkivaltaisuudet. Armeijan ja aseistettujen kapinallisryhmien konflikti ovat ajaneet pari miljoonaa ihmistä pois kotiseudultaan. Pommitukset ovat tappaneet satoja siviilejä.

Lähteet: AP, MSF