Tarkasti suunniteltu verilöyly – Pariisin terrori-iskut hetki hetkeltä

Näin hyökkäys eteni perjantaina 13. marraskuuta 2015.

Isis
Teksti
Teppo Tiilikainen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kun klikkaat kuvaa, näet sen suurempana.
Kun klikkaat kuvaa, näet sen suurempana. Grafiikka Hannu Kyyriäinen © Grafiikka Hannu Kyyriäinen

1. Klo 21.20 Stade de France -stadion

Ranskan ja Saksan välistä jalkapallomaaottelua seuraa 75 000 ihmistä loppuunmyydyllä stadionilla Pohjois-Pariisissa. Ottelua on pelattu 17 minuuttia, kun D-portilta kuuluu voimakas räjähdys. Noin 25-vuotias mies yrittää päästä sisään, mutta hänen räjähdevyönsä havaitaan turvatarkastuksessa. Hän laukaisee vyönsä, ja myös vieressä seisova henkilö kuolee. Asiantuntijoiden mukaan räjähdeliivi oli valmistettu ammattimaisesti.

Räjähdyspaikan lähistöltä löydetään myöhemmin Ahmad al-Mohammadin nimiselle henkilölle kirjoitettu syyrialainen passi, jota Yhdysvaltain viranomaiset epäilevät väärennökseksi. Al-Mohammad oli hakenut turvapaikkaa Serbiasta 7. lokakuuta. Passi oli rekisteröity sitä ennen myös kreikkalaisella Leros-saarella.

Ranskalaistutkijoiden mukaan oikea al-Mohammad oli todennäköisesti Syyrian hallituksen sotilas, joka kuoli jo kuukausia sitten. Passi oli ilmeisesti otettu häneltä sen jälkeen ja annettu hyökkäykseen osallistuneelle terroristille.

2. Klo 21.25 Le Carillon

Suositun Le Carillon -kahvilan asiakkaita on kadulla tupakalla, kun kaksi mustasta Seat Leon -henkilöautosta nousevaa miestä huutaa ”Allāhu Akbar” (Jumala on suurin) ja alkaa tulittaa rynnäkkökiväärillä heitä kohti. Hetkeä myöhemmin toinen terroristeista ylittää kadun ja ampuu kohti Le Petit Cambodge -ravintolassa istuvia ihmisiä. Ainakin 15 ihmistä saa surmansa, kymmenen haavoittuu vakavasti. Poliisi löytää myöhemmin tapahtumapaikalta sata hylsyä.

3. Klo 21.30 Stade de France -stadion

20-vuotias Belgian kansalainen Bilal Hadfi lähestyy stadionin H-porttia. Hän on taistellut Isisin riveissä Syyriassa ja palannut sen jälkeen Eurooppaan. Päästyään portille Hadfi laukaisee räjähdevyönsä. Stadionilla istuvat katsojat luulevat räjähdysten johtuvan kannattajien heittämistä paukkupommeista. Tapahtumista päätetään olla tiedottamatta katsojille, ettei stadionilla syntyisi paniikkia.

4. Klo 21.32 Café Bonne Bière ja La Casa Nostra

Café Bonne Bière ja pizzeria La Casa Nostra ovat täynnä asiakkaita, kun musta Seat Leon pysähtyy Rue de la Fontaine au Roin varteen. Autosta nousee terroristi, joka alkaa tulittaa Kalašnikovillaan summittaisesti kohti ihmisiä. Ainakin viisi ihmistä saa surmansa ja kahdeksan haavoittuu vakavasti.

5. Klo 21.36 Stade de France

Presidentti François Hollande seuraa Ranskan ja Saksan välistä ystävyysottelua Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin seurassa. Hän saa kännykkäänsä tiedon tapahtumista. Turvamiehet ohjaavat presidentin sisätiloihin, mutta Steinmeier jää katsomoon. Ottelu jatkuu.

Kun klikkaat kuvaa, näet sen suurempana.
Kun klikkaat kuvaa, näet sen suurempana. © Grafiikka Hannu Kyyriäinen

6. Klo 21.40 Café Le Comptoir Voltaire

Toistakymmentä ihmistä istuu Boulevard Voltairella sijaitsevassa Café Le Comptoir Voltairessa, kun Ibrahim Abdeslam, 31, astuu sisään baariin. Tarjoilijan lähestyessä Abdeslam räjäyttää vyönsä. Hän saa surmansa, 15 ihmistä haavoittuu.

Ibrahim Abdeslam oli Ranskan kansalainen mutta asui Brysselissä. Hän piti Molenbeekin kaupunginosassa baaria, joka suljettiin pari viikkoa sitten huumekauppaa koskevien epäilyjen takia.

7. Klo 21.40 Bataclanin konserttisali

Kolme mustiin pukeutunutta miestä pysäköi mustan Volkswagen Polon Boulevard Voltairella sijaitsevan Bataclanin konserttisalin edustalle. He tunkeutuvat saliin, jossa 1500 ihmistä seuraa kalifornialaisen Eagles of Death Metal -bändin keikkaa. Musiikki soi kovaa, ja tulituksen alkaessa monet luulevat, että räiske kuuluu esitykseen. Tilanteen vakavuus valkenee kuitenkin nopeasti. Valot sammuvat, terroristit huutavat Allāhu Akbaria ja surmaavat panttivankejaan yksi kerrallaan. Osa yleisöstä pakenee takaovien kautta, mutta ainakin 89 ihmistä saa surmansa.

Paikalla ollut radiotoimittaja Pierre Janaszak kuulee yhden terroristeista syyttävän iskusta presidentti Hollandea, joka on määrännyt ranskalaisjoukot iskemään Isisin kohteita vastaan. Bataclan saatettiin valita kohteeksi, koska teatterin omisti aikaisemmin juutalainen perhe ja siellä on järjestetty Israelia tukevia tilaisuuksia.

8. Klo 21.50 La Belle Équipe

Musta Seat Leon pysähtyy Rue de Charonnen kulmaan. Autosta nousee mies, joka ampuu sarjatulta kohti La Belle Équipe -ravintolan terassilla istuvia asiakkaita. Tulitus kestää useita minuutteja, ainakin 19 ihmistä saa surmansa ja yhdeksän haavoittuu vakavasti. Poliisi löytää myöhemmin tapahtumapaikalta noin sata hylsyä.

Terroristien käyttämä Seat löytyy myöhemmin Montreuilin esikaupungista. Auto on rekisteröity Belgiaan ja sen on ilmeisesti vuokrannut Café Le Comptoir Voltairessa räjähdevyönsä laukaissut Ibrahim Abdeslam. Autossa on kolme Kalašnikov-rynnäkkökivääriä ja sormenjälkiä.

9. Klo 21.53 Rue de la Cokerie

Itsemurhapommittaja laukaisee räjähdevyönsä noin 400 metrin päässä Stade de Francen stadionilta Rue de la Cokeriella sijaitsevan McDonald’sin hampurilaisravintolan edustalla.

10. Klo 22.00 Stade de France

Ranskan ja Saksan välisen ottelun toinen puoliaika alkaa, helikopterit lentävät stadionin yllä. Ranskan ja Saksan valmentajille on kerrottu tapahtumista, mutta pelaajat eivät tiedä mitään. Tilanne alkaa valjeta osalle yleisöstä kännykkäviestien kautta.

11. Klo 22.47 Stade de France

Ottelu päättyy. Kuuluttaja kertoo, että stadionin ulkopuolella on ollut väkivaltaisuuksia ja kehottaa yleisöä poistumaan paikalta läntisten ulosmenoporttien kautta. Osa pyrkii paniikissa ulosmenoportilta takaisin stadionille.

Klo 23.30 Presidentti Hollande julistaa televisiossa Ranskaan hätätilan ja sulkee maan rajat.

12. Klo 00.15 Bataclanin konserttisali

Ranskan turvallisuusjoukot rynnäköivät konserttisaliin. Kaksi terroristia laukaisee räjähdevyönsä. Turvallisuusjoukot ampuvat kolmatta terroristia, jonka vyö laukeaa samalla. Tilanne on ohi 00.58.

Yksi terroristeista tunnistetaan sormenjäljen perusteella 29-vuotiaaksi algerialaistaustaiseksi Ismail Omar Mostefaiksi, joka oli syntynyt köyhässä pariisilaislähiössä. Hänet oli tuomittu useista pikkurikoksista ja hänen tiedetään pitäneen yhteyksiä radikaaleihin islamisteihin.

Mostefai asui Chartresissa noin 90 kilometrin päässä Pariisista. Hän oli katkaissut siteet perheeseensä useita vuosia sitten. Perhe luuli hänen asuvan Algeriassa vaimonsa ja viisivuotiaan tyttärensä kanssa.

Toinen konserttisalissa kuolleista terroristeista tunnistetaan 28-vuotiaaksi pariisilaiseksi Samy Amimouriksi. Hän oli kotoisin pariisilaisesta Drancyn lähiöstä. Hänen kerrotaan radikalisoituneen pari vuotta sitten.

Amimouria syytettiin 2012 terrorismin suunnittelusta, kun hän yritti matkustaa Jemeniin, mutta hänet vapautettiin takuita vastaan. Vuonna 2013 hänestä julkaistiin kansainvälinen pidätysmääräys, kun hän matkusti Syyriaan ja liittyi Isisin riveihin.

Poliisi löytää myöhemmin terroristien käyttämän Volkswagen Polon konserttitalon lähistöltä. Auton oli vuokrannut Café Le Comptoir Voltairessa itsemurhaiskun tehneen Ibrahim Abdeslamin 26-vuotias pikkuveli Saleh Abdeslam. Myös hänestä annetaan etsintäkuulutus.

Iskujen suunnittelija ja rahoittaja

Pariisin terrori-iskujen suunnittelijaksi  ja rahoittajaksi epäillään marokkalaistaustaista Belgian kansalaista Abdelhamid Abaaoudia, jolla on läheiset suhteet Isisin johtajaan Abu Bakr al-Baghdadiin. Miesten kerrotaan olleen yhteyksissä myös viime perjantai-iltana iskujen aikana.

Abaaoud, 27, liittyi Isisiin 2013. Hän asui aikaisemmin Brysselissä Molenbeekin kaupunginosassa, jossa Belgian poliisi on tehnyt viime päivinä useita pidätyksiä. Tällä hetkellä hän on ilmeisesti Syyriassa. Hän on esiintynyt useilla Isisin propagandavideoilla, joilla kidutetaan ihmisiä.