Tarja Halonen aloitti valtiovierailun Venäjällä - mukana iso joukko yritysjohtajia

Tasavallan presidentti Tarja Halonen saapui Moskovaan maanantaina 8. marraskuuta 2010. Halosta vastassa olivat Venäjän Suomen suurlähettiläs Aleksandr Rumjantsev ja varaulkoministeri Vladimir Titov. Kuva Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen yhdessä puolisonsa Pentti Arajärven kanssa on saapunut valtiovierailulle Venäjälle. Matka alkaa Moskovasta, missä Halonen tapaa Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin sekä entisen presidentin ja nykyisen pääministerin Vladimir Putinin.

Keskiviikkona matka jatkuu Tatarstaniin Kazaniin.

Halosen seurueessa on mukana myös muhkea yritysvaltuuskunta, johon kuuluvat muun muassa Shellin ja Nokian hallitusten puheenjohtaja Jorma Ollila, Fortumin toimitusjohtaja Tapio Kuula ja Sanoman hallituksen puheenjohtaja Jaakko Rauramo.

Ministereistä matkalla ovat mukana ulkoministeri Alexander Stubb ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen.

Mistä presidentit puhuvat?

Suomella ja Venäjällä ei ole hankalia kiistoja ratkottavana, joten Kremlin keskustelujen päätteeksi tiistaina presidentit kiittävät aluksi Suomen ja Venäjän hyviä suhteita ja kaupan elpymistä. Virallisesti aiheiksi on muotoiltu ”kahdenväliset suhteet ja ajankohtaiset kansainväliset kysymykset”.

Suomalais-venäläisten perheiden huoltajuuskiistat olivat esillä viime kesänä, kun Medvedev vieraili Suomessa. Selväksi tuli, että Medvedev kannatti ajatusta kahdenvälisen sopimuksen solmimiseksi kun taas Halonen toivoi Venäjän liittyvän Haagin lapsia koskeviin sopimuksiin. Mahdollista on, että presidentit palaavat aiheeseen nyt.

Venäjä on vuosikaudet toivonut viisumivapautta Euroopan unionin kanssa ja ottanut aiheen toistuvasti esille Suomen kanssa. Viisumeita Suomeen haetaan ja myönnetään nyt enemmän kuin koskaan, joten aihe sopii hyvin presidenttien keskusteluihin.

Takuuvarmasti Medvedev puhuu lempiaiheestaan modernisaatiosta. Viime kesän tapaamisen päätteeksi Medvedev totesi puhuneensa illallisella modernisaatiosta niin kauan, että pelkäsi jo kyllästyttäneensä kuulijat.

Halosella on tapana ottaa esille Venäjän kanssa ympäristökysymyksiä, kuten Itämert ja ilmastonmuutos.

Miksi Halonen tapaa Putinin?

Suomen presidentin ja Venäjän entisen presidentin tapaamiset kertovat ennen kaikkea Halosen ja Putinin toimivista väleistä. Putin tapaa mielellään Halosta aina kun samaan maahan sattuvat. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Suomen yhteydenpito Venäjän ylimpään johtoon on Medvedevin presidenttikautena tiivistynyt entisestään.

Viime vuoden elokuussa Halonen oli tapaamassa Sotshissa Medvedeviä, kun Putin kesken vierailun teki Haloselle yllätyskutsun myös itseään tapaamaan.

Kun Putin oli Helsingissä viime vuonna työvierailulla tapaamassa pääministeri Matti Vanhasta, hän tapasi päivän päätteeksi myös Halosen.

Miksi yritykset mukana?

Matkalla ei ole tarkoitus varsinaisesti tehdä kauppaa tai allekirjoittaa kauppasopimuksia. Venäjällä korkean tason henkilösuhteilla on kuitenkin suuri merkitys, ja siksi yritykset hyötyvät mukanaolosta presidentin seurueessa.

Vieraillessaan Suomessa viime kesänä presidentti Medvedev myös toivoi, että Halonen ottaisi Venäjän-vierailulleen mukanaan yritysten edustajia. Venäjä on toistuvasti toivonut suomalaisten yritysten investoivan Venäjälle entistä enemmän.

Viimeksi maaliskuussa pääministeri Putin tapasi Halosen ja yritysvaltuuskunnan Pietarissa.