Tanskan vaalit: Vasemmiston niukka voitto - paluu konsensukseen?

tanskalainen äänestyslippu

Tanskan demarit ja sosialistinen kansanpuolue kulkivat niukkaan vaalivoittoon käsi kädessä. Molemmat menettivät kannatustaan, sosialistit reippaasti. Keskitien kompromissit karkottivat äänestäjiä, mutta avasivat sosialisteille ensimmäistä kertaa oven hallitukseen.

Vaalien suurimmat voittajat löytyvät kaksikon vaalikumppaneista. Laitavasemmistolainen Yhtenäisyyslista kolminkertaisti kannatuksensa, mutta on yhä pieni puolue. Huipputuloksen sai myös Radikale Venstre, joka nimestään huolimatta on vapaamielinen porvarillinen puolue.

Nämä neljä puoluetta muodostivat vaaleissa punaisen blokin eli ne tukivat Helle Thorning-Schmidtin valintaa pääministeriksi. Radikale Venstreä ja Yhtenäisyyslistaa yhdistää vapaamielinen suhtautuminen maahanmuuttajiin: puolueet purkaisivat oikeistohallituksen säätämät keskeiset maahanmuuttolait. Talouspolitiikassa puolueiden näkemykset ovat liki vastakkaisia.

Vaalitulos voi tarkoittaa paluuta perinteiseen tanskalaiseen konsensusmalliin, jossa vähemmistöhallitus joutuu neuvottelemaan tukea asioilleen yli blokkirajan. Tämä perinne oli katkolla kymmenen vuotta, kun porvarit tekivät uudistuksia yksinomaan maahanmuuttovastaisen Tanskan kansanpuolueen tuella.

Nyt hallitusta ovat muodostamassa demarit (44 paikkaa), sosialistit (16) ja Radikale Venstre (17). Heitä kirittävät vasemmalta Yhtenäisyyslista (12) ja oikealta vanhan hallituksen puolueet (86). Enemmistön saavuttamiseksi tarvitaan 90 ääntä. Färsaarilla ja Grönlannilla on neljä paikkaa, joista kolme äänestää punaisen blokin mukana.

Tästä matematiikasta johtuen vasemmistokaksikko joutuu hyväksymään oikeistohallituksen ja Radikale Venstren vaalitavoitteita, kuten varhaiseläkejärjestelmän vaiheittaisen heikentämisen sekä eläkeiän nostamisen 67 ikävuoteen.

Riittävästi kannatusta on ainakin ilmastolaille, joka tukee vihreää taloutta. Myös koulutukseen on tulossa lisää rahaa. Sen sijaan veroratkaisut ovat kovan väännön kohteena. Sosialistit kampanjoivat ”miljonääriveron” puolesta; Radikale Venstre ei tuloveronkorotuksia hyväksy.

Taantumaa demarit ja sosialistit torjuisivat investoimalla kouluihin ja julkiseen liikenteeseen. Radikale Venstren kasvanut painoarvo merkinnee kuitenkin sitä, että hallitus ei voi tehdä kovin vasemmistolaista talouspolitiikkaa.

Tanskan vaalien äänestysprosentti oli 87,7, vaikka vaalit järjestettiin tavallisena työpäivänä eikä ennakkoäänestäminen ole kovin yleistä. Luku on yli 17 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Suomen eduskuntavaaleissa.

Kuva Janne Junttila