Tanskan vaalit: Vasemmisto nieli populistien politiikan

Helle Thorning-Scmidt
Tuleva pääministeri. Tanskan sosialidemokraattien johtaja Helle Thorning-Schmidt iloitsi punaisen blokin voitosta 15. syyskuuta. Kuva Janne Junttila.

Tanskan vasemmisto voitti parlamenttivaalit, kun se omaksui oikeiston ja populistien maahanmuuttokriittisyyden.

Vasemmisto sai niukan voiton Tanskan kansankäräjävaaleissa, ja uudeksi pääministeriksi valittiin sosiaalidemokraattien johtaja Helle Thorning-Schmidt. Demareiden häviämissä kolmissa edellisissä kansankäräjävaaleissa päähuomion oli vienyt maahanmuuttopolitiikka. Vasemmiston voittoon tarvittiin uusi strategia.

Demarit valitsivat aisaparikseen sosialistisen kansanpuolueen, joka ei koskaan aiemmin ole ollut hallituksessa. Lisäksi punaiseen blokkiin otettiin kaksi muuta puoluetta, Yhtenäisyyslista ja Radikale Venstre. Demarit ja sosialistit ajaisivat keskitietä, kun kaksi pienpuoluetta etenisivät laidoilla.

Demarit ja sosialistit lupasivat hyvissä ajoin ennen vaaleja, että kireälle vedettyä maahanmuuttopolitiikkaa ei höllennetä. Taktiikka toimi. Tällä kertaa vaalien pääkysymyksiksi nousivat talous ja koulutus.

Äänestäjät hyväksyivät ratkaisun. ”Sosialisteista hypätään helposti Tanskan kansanpuolueen kannattajaksi. Vasemmiston täytyi nyt metsästää äänestäjiä. Kun vaalit on käyty, sitten asiasta keskustellaan uudestaan”, vasemmistolle äänen antanut kolmikymppinen Kathrine Skov selitti kööpenhaminalaisella äänestyspaikalla.

Populistien pelko

Tiukan maahanmuuttopolitiikan symboli on niin sanottu 24 ikävuoden sääntö. Sen mukaan ulkomaalaisen kanssa avioituvan tanskalaisen ja hänen puolisonsa on oltava vähintään 24-vuotiaita voidakseen asettua Tanskaan. Lakiin yhdistettiin myös monimutkainen ulkomaalaisten pisteytysjärjestelmä, joka suosii korkeakoulutettuja eurooppalaisten kielten osaajia.

Lakia perustellaan järjestettyjen avioliittojen vähentämisellä, mutta se myös rajoittaa maahanmuuttoa ylipäätään. Nyt myös demarit ja sosialistit ovat sitoutuneet 24 vuoden sääntöön.

”Tanskan kansanpuolueen pelko vaikutti myös vasemmistoon. Eivätkä demarit haluaisikaan höllätä maahanmuuttopolitiikkaa”, valtiotieteen professori Tim Knudsen sanoo. ”Vasemmisto nielaisi populistien ja oikeiston maahanmuuttopolitiikan.”

Kun pääministeri Lars Løkke Rasmussen, keskustaoikeistolaisen Venstren johtaja, alkoi puhua tanskalaisista ”ghetoista”, niin tekivät myös demarit. Kun oikeisto esitteli ulkomaalaisten pisteytysjärjestelmän, demarit ja sosialistit esittelivät omansa. Tämän aloitteen seurauksena toistasataa jäsentä erosi sosialistipuolueesta.

Politiikka tuskin muuttuu

Sosiaalidemokraattien vaalivalvojaisissa Henrik Dam Kristensen, mahdollinen uusi maahanmuuttoministeri, tiivisti hallitusvaihdoksen merkityksen: ”Muutos ei tule koskemaan sitä, kuinka helppoa Tanskaan on tulla, vaan kuinka tulijat integroidaan yhteiskuntaan.”

Onnistunut kotouttaminen edellyttää Kristensenin mukaan siirtolaisten määrän rajoittamista. Politiikkaan keskittyvän Altinget-verkkolehden toimittaja arvioi, että Kristensenin linja on melkein yhtä kova kuin Tanskan kansanpuolueen.

Kristensen myöntää, että Tanskan kansanpuolue on vaikuttanut demareiden politiikkaan. Hän kuitenkin perusteli linjanmuutosta äänestäjien kautta.

”Tanskalaiset eivät pidä siitä, että Tanskan kansanpuolue on johtanut keskustelua. He haluavat ongelmat poliittisen keskustan ratkottavaksi, eivät oikeistopuolueiden käsiin.”

Professori Tim Knudsen arvioi, että heikon vasemmistohallituksen johdolla Tanskan politiikka tuskin muuttuu monessakaan asiassa. Vasemmisto pohti kymmenen vuotta, kuinka vastaisi populistien paineeseen, kun nämä tuntuivat voittavan jokaisen erän. Lopulta vastaus löytyi oikealta.