Tanska on seksikaupan turvasatama

ilmastokokoukset
Teksti
SK:n toimitus

Ilmastokokous lisää seksipalvelujen kysyntää Kööpenhaminassa. Osa prostitutoiduista on kansainvälisen ihmiskaupan uhreja.

Seksipalvelut
Kööpenhaminan kaupunki kampanjoi sen puolesta, etteivät ilmastokokoukseen osallistuvat ostaisi seksiä. Kuva Pawel Kopczynski / Reuters / Lehtikuva

Tämä on näky, johon ei Suomessa kadulla törmää. Nuoret afrikkalaiset tytöt kurottavat ohikulkijan perään ja kysyvät:

”Sir, do you wanna have fun?”

Kööpenhaminan Vesterbrossa joka päivä sadat miehet kuulevat kuiskaukset, ja moni tarttuu tarjoukseen.

Osa mustista tytöistä on ihmiskaupan uhreja. Heitä painostetaan prostituutioon taloudellisesti tai väkivallan uhalla.

Kansainvälinen prostituutio on ollut pohjoismaisittain ainutlaatuisen näkyvää Tanskassa ja Norjassa vuosikymmenen puolivälistä lähtien. Norjassa kadut haluttiin siivota ja seksin ostamisesta tuli laitonta tämän vuoden alussa. Myös Ruotsissa seksin ostaja on rikollinen.

Tanskan poliisin mukaan Pohjois-Jyllantiin, lauttayhteyden päähän Norjasta, on perustettu kymmenkunta laitonta bordellia Norjan lakiuudistuksen jälkeen.

”Tanskasta on tullut seksikaupan turvasatama”, maan sosiaalidemokraattien puoluejohtaja Helle Thorning-Schmidt sanoi syyskuussa, kun puolue päätti alkaa vaatia seksinoston kriminalisointia.

Pääoppositiopuolueen aloite ei ole saanut parlamentissa juuri kannatusta. Äänestäjistä prostituution kriminalisointia kannattaa Jyllands-Postenin tekemän kyselyn mukaan vain joka neljäs.

Oppositio vaatii toimia

Tällä viikolla alkanut ilmastokokous lisää prostituution kysyntää merkittävästi, kertovat ihmiskaupan uhreja auttavien kansalaisjärjestöjen työntekijät Suomen Kuvalehdelle.

Kööpenhaminan ilmastokokouksessa puhutaan suurin sanoin globaalista vastuunkannosta.

”Kuitenkin kokousosallistujat ostavat seksiä kansainvälisen ihmiskaupan uhreilta”, sanoo NNKY:n sosiaalityön instituutin Reden Internationalin pitkäaikainen johtaja, juuri eläkkeelle jäänyt Dorit Otzen.

Kansalaisjärjestöt ja demarit ovatkin vaatineet Tanskan hallitusta hillitsemään prostituutiota huippukokouksen aikana. Hallitus ei ole halunnut puuttua asiaan, mutta Kööpenhaminan kaupunki aloitti hotelleissa ja kokouspaikalla näkyvän kampanjan, jonka slogan kuuluu Be sustainable: Don’t buy sex, ei ole eettistä ostaa seksiä.

Prostituoituja on Tanskassa arviolta 6 000, heistä puolet ulkomaalaisia. Ihmiskaupan uhrien määrää ei tarkkaan tiedetä. Ehkä sata, ehkä kaksisataa, prostituoitujen parissa vuosikymmeniä työskennellyt Otzen sanoo.

Afrikkalaiset prostituoidut viipyvät Tanskassa usein vain muutamia kuukausia, parittajat asuvat maassa pysyvämmin.
”Seksiä saa kadulta halvimmillaan 200 kruunulla eli vajaalla 30 eurolla. Kilpailu on niin kovaa”, Otzen sanoo.

Otzenin mukaan parittaja vaatii prostituoidulta arviolta 2 000 kruunua päivässä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi seitsemää miestä päivässä, seitsemänä päivänä viikossa. Dorit Otzen on tavannut naisen, jolla oli 25 asiakasta päivän aikana.

Afrikkalaisorjia Pohjolassa

Safe and Alive -järjestö pitää turvakotia ihmiskaupan uhreille Kööpenhaminassa. Järjestön puheenjohtaja David Munis Zepernick kertoo kuulleensa turvakodin asiakkailta, että kaupungin bordelleihin on tuotu lisää vuoteita ilmastokokouksen takia.

Turvakodin naisten elämäntarinat ovat karuja. Zepernick kertoo yhden karmeimmista.

Nigerialainen Lisa ylitti Saharan jalan orjakaravaanissa. Välimerellä hän oli kuolla. Matkalla Eurooppaan Lisa raiskattiin, ja hän synnytti Italiassa pojan. Poika otettiin Torinossa panttivangiksi, ja Lisa kuljetettiin edelleen Tanskaan myymään itseään. Tanskassa Lisa jäi kiinni poliisiratsiassa; hänet lähetettiin takaisin Italiaan. Rikolliset kuljettivat Lisan uudestaan Tanskaan, mutta nyt hän hakeutui Zepernickin järjestön suojiin.

Lisan poika saatiin ostettua vapaaksi noin 4 000 eurolla. Poika pääsi äidin luo Tanskaan helmikuussa 2008. He muuttivat yhdessä turvataloon, jossa he asuivat aina viime kesäkuuhun asti. Lisalla on nyt oma asunto ja kuusivuotias poika on tanskalaisessa lastentarhassa.

Reden Internationalin Dorit Otzen haluaisi seksin ostamisen kieltävän lain myös Tanskaan. Laki ei kuitenkaan ratkaise koko ongelmaa. Otzenin mielestä köyhille tulijoille pitäisi tarjota maassa vaihtoehto, kuten koulutusta ja esimerkiksi hoitoalan töitä.

Suomen laki ongelmallinen

Otzen sanoo, että myös Suomen prostituutiota koskeva laki on ongelmallinen. Suomessa seksin ostaminen ihmiskaupan uhrilta on rikos.

”Poliisin on hyvin vaikea saada varmuutta siitä, onko nainen kuljetettu maahan vastoin tahtoaan.”

Arviot ihmiskaupan uhrien määrästä Suomessa vaihtelevat kymmenistä satoihin vuosittain. Ensi vuoden alussa eduskunnalle annetaan ensimmäinen Suomea koskeva kansallisen ihmiskaupparaportoijan raportti, jossa annetaan useita suosituksia uhrien oikeuksien parantamiseksi.

Teksti Janne Junttila