Tällainenkin sivuvaikutus koronapandemialla on: kalleimpien luksusveneiden kauppa nousi ennätyslukemiin

Maailmantalouden kriisien ja kalleimpien luksustuotteiden myynnin kasvun välillä on havaittu yhteys.

koronapandemia
Teksti
Mika Horelli

Koronapandemia ei ole hidastanut luksusveneiden kauppaa, päinvastoin. Maailmanlaajuisesti rakenteilla on tällä hetkellä yli 1 200 superjahdiksi luokiteltua alusta. Luku on kaikkien aikojen ennätys.

Luksusveneisiin erikoistunut Boat international -lehti luokittelee superjahdiksi yli 24-metriset huviveneet, joita operoi omistajan palkkaama miehistö.

Lähes puolet rakenteilla olevista superjahdeista on tilattu Italiasta. Maan telakoilla on työn alla yhteensä 523 jahtia.

Paksuin tilauskirja on Azimut-Benettin telakalla, jolla on rakennettavanaan 128 alusta. Niiden yhteisarvo on 1,5 miljardia euroa ja keskipituus 35,9 metriä.

Tilatuista aluksista 27 oli yli satametrisiä jättiläisiä, mikä sekin on uusi ennätys. Suurin on norjalaismiljardööri Kjell Inge Røkken tilaama 182,9-metrinen REV Ocean, jonka on määrä valmistua vuonna 2024. Aluksen varusteisiin kuuluu muun muassa sen sisältä mereen laskettava sukellusvene. Amazonin perustaja Jeff Bezos on puolestaan tilannut 127-metrisen purjeveneen. Sen on määrä valmistua ensi vuonna.