Taivaanpallo kokovartalopotretissa: ESAn avaruusluotain avasi oven Linnunradan aarrearkkuun

avaruus
Teksti
Jukka Ukkola
Koko taivaankansi
ESAn Planck-luotain on kuvannut koko taivaankannen. Kuva ESA.

Koko taivaankansi on kuvattu yhteen ainoaan kuvaan ensi kertaa Euroopan avaruusjärjestön ESAn Planck-luotaimella.

Kuva antaa tutkijoille uuden näkemyksen siitä, miten tähdet ja galaksit syntyvät. Samalla odotetaan uutta tietoa, miten koko universumi syntyi alkuräjähdyksen jälkeen.

Kuvan keskellä kiiluu galaksimme Linnunrata ja sen ylä- ja alapuolella näkyy kylmän avaruustomun pyörteitä alueella, jossa uusia tähtiä syntyy. Planck on löytänyt monia yksittäisten tähtien syntymä- ja kasvupisteitä.

Vähemmän dramaattisen näköinen, mutta mahdollisesti tieteellisesti vielä kiinnostavampi on kylmän tomun ulkopuolella näkyvä täplikäs punertava tausta, joka edustaa kosmista taustasäteilyä (CMBR). Se on maailmankaikkeuden vanhinta valoa, jäännettä tulipallosta, josta universumi syntyi 13,7 miljardia vuotta sitten.

Tuo mikroaaltosäteily on eräänlainen ”kosminen arkisto” siitä mitä silloin tapahtui ja mistä alkoi galaksien ja galaksiryhmien – myös Linnunradan – kehittyminen kohti nykytilaansa. Kosminen taustasäteily kattaa koko taivaan näkymän, mutta tässä kuvassa se osittain peittyy kirkkaampina hohtavien Linnunradan ja avaruuspölyn taakse.

Tutkijat pääsevät näkemään taustasäteilyn koko komeudessaan, sillä heitä varten hohtavammat ”häiriöt” poistetaan edestä digitaalisesti. Kun tutkimus valmistuu, Planck-projektista on luvassa taustasäteilystä tarkin mahdollinen kuva, joka nykytekniikalla on saatavissa. Suuri kysymys on se, kuinka paljon uutta tietoa silloin saadaan alkuräjähdyksen jälkeisistä hetkistä, jolloin universumi laajeni valtavasti erittäin lyhyenä aikana.

”Emme anna vastauksia, vaan avaamme oven aarrearkkuun. Sieltä tiedemiehet voivat etsiä jyväsiä, jotka johtavat maailmankaikkeuden syntymän ja toiminnan ymmärtämiseen. Tämä on se hetki, jota varten Planck-projekti aloitettiin”, suitsuttaa johtaja David Southwood ESAsta.

Planck-luotain jatkaa avaruuden kartoittamista urakkansa loppuun, vuoteen 2012 saakka. Siihen mennessä sen on määrä skannata koko taivaankansi neljään kertaan, ja samana vuonna on odotettavissa ensimmäinen kartta, jossa CMBR:stä on nähtävissä kaikki hankittu data. Nyt julkaistu kuva on siitä vasta pieni vilautus, sanovat tutkijat.