Tähystysleikkaus avosydänoperaation sijaan - uutta toivoa aorttaläpän ahtaumasta kärsiville?

sydän
Teksti
Netta Vuorinen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Uudenlaisen keinotekoisen sydänläpän asentamiseen ei enää välttämättä tarvita avosydänleikkausta. Kuva Jacquelyn Martin / AP / Lehtikuva.

Aorttaläpän ahtaumasta kärsivillä vanhuksilla saattaa Yhdysvalloissa pian olla vaihtoehtona hoitomuoto, johon ei tarvita avosydänleikkausta.

Vastajulkaistussa tutkimuksessa selvisi, että uudenlaisen, keinotekoisen aorttaläpän ujuttaminen paikalleen valtimon kautta antoi merkittävästi paremman toipumismahdollisuuden kuin massiivinen leikkausoperaatio. Toimenpide sopisi myös niille, jotka ovat liian heikossa kunnossa leikattavaksi.

Nykylääketieteessä käytetyt, avosydänleikkauksella kiinnitettävät sydänläpät saattavat kestää jopa 20 vuotta. Uudessa toimenpiteessä keinotekoinen läppä kuljetetaan valtimoa pitkin paikalleen.

Toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä, kuinka kauan uusi aorttaläppä kestäisi käytössä. Se ei myöskään ole täysin vaaraton – läpän asentaminen lisää halvausriskiä. Uutta teknologiaa tutkitaan ja testataan vielä pitkään. Mahdolliseen yleiseen käyttöön tullessaan se vähentäisi sekä sairaalan että potilaan kustannuksia.

Yhdysvalloissa sydänläpän uusiminen perinteisellä leikkauksella maksaa noin 50 000 dollaria. Uudella tekniikalla kustannukset olisivat noin 20 000-30 000 dollariin.

Yhdysvalloissa noin 300 000 vanhusta kärsii aorttaläppäviasta. Nykyään noin 50 000 amerikkalaista vuodessa joutuu käymään läpi avosydänleikkauksen juuri aorttaläpän ahtauman vuoksi.

Vaivaa esiintyy myös suomalaisilla. Läppävika on harvemmin synnynnäinen, useammin kehnojen elintapojen ja epäterveellisen ruokavalion tulos. Suomessa yli 65-vuotiaista parilla-kolmella prosentilla aorttaläppä on merkittävästi ahtautunut.

Lähde AP