Syyriassa vain kolmasosa tarvitsevista saa apua - sota koskettaa yli puolta maan väestöstä

Punainen Puolikuu
Teksti
Hannu Pesonen
Syyrian Punaisen Puolikuun puheenjohtaja Adbulrahman Attar. Kuva Henrik Montgomery / Scanpix / LK.

Seitsemän miljoonaa syyrialaista on paennut taisteluja kotoaan, heistä kaksi miljoonaa naapurimaihin. Kolmasosa maan sairaaloista ei toimi. Yli 2 500 koulua on suljettu. Yli sata tuhatta ihmistä on kuollut.

Kolmatta vuotta jatkuvan Syyrian sodan synkät luvut pahenevat pahenemistaan. Onko tilanne muuttunut jo kriisistä katastrofiksi?

”Syyriassa eletään jo nyt tämän vuosisadan toistaiseksi suurinta humanitaarista kriisiä. Kaikkiaan se koskettaa yli 12 miljoonaa ihmistä eli yli puolta maamme väestöstä”, vastaa Syyrian Punaisen Puolikuun puheenjohtaja Abdulrahman Attar. ”Menetämme paraikaa kokonaista sukupolvea. Nuoria käytetään hyväksi monin tavoin, he raaistuvat kun tottuvat pitämään väkivaltaa itsestäänselvänä tapana ratkaista ongelmia.”

Syyrian Punainen Puolikuu jakaa pääosan Syyriaan saapuvasta kansainvälisestä avusta, mutta senkin mahdollisuudet ovat rajalliset.

”Pystymme auttamaan kahta miljoonaa hätää kärsivää. Välitöntä apua tarvitsisi kuusi miljoonaa”, Attar sanoo.

Kaikkiaan kansainvälinen hätäapu kattaa vain 30-40 prosenttia Syyrian avustustarpeesta. Avustustoimia vaikeuttaa oleellisesti, että hallitusta vastaan sotivien kapinallisten vastarinta on sirpaloitunut jopa satoihin erillisiin ryhmiin. Esimerkiksi ennen neljä tuntia vienyt matka Damaskoksesta pohjoiseen Aleppoon kestää nyt kaksi päivää.

”Joudumme jatkuvasti neuvottelemaan kaikkien osapuolten kanssa. Toisinaan onnistumme, toisinaan emme.”

”Tärkeintä olisi nyt saada vapaa pääsy pahimmille taistelualueille. Syksystä ja talvesta tulee vaikeita, koska miljoonat ihmiset ovat menettäneet kotinsa, työnsä ja perheensä. Olemme painostaneet hallitustamme Kansainvälisen Punaisen Ristin kautta ja hiljattain pääsimmekin Homsin seuduille, myös kapinallisalueille.”

Punainen Puolikuu vei sota-alueille ruokaa, telttoja ja hygieniatarvikkeita.

”Leikkaussaleja tai mitään kirurgisia toimenpiteitä emme ole voineet aloittaa.”

Islamistiryhmät ovat syyttäneet, ettei Syyrian Punainen Puolikuu toimi puolueettomasti. Epäluulo järjestön aikeita kohtaan on kuitenkin tasapuolista, hymähtää Attar.

”Sotilaat saattavat sanoa että autamme kapinallisia, kapinalliset että olemme hallituksen puolella. Selkein todiste puolueettomuudestamme on veri, jonka vapaaehtoiset työntekijämme ovat vuodattaneet. Yli 20 heistä on kuollut työssään.”