Syyrian oppositiojohtaja Suheir Atassi EU:lle: "Antakaa meille aseita"

aseet
Teksti
Teppo Tiilikainen

Syyrian opposition kattojärjestön, Kansallisliiton varapuheenjohtaja Suheir Atassi, 42, on pitkän linjan ihmisoikeusaktivisti ja naisten oikeuksien puolustaja. Siksi hänen viestinsä kuulostaa yllättävältä.

Suheir Atassi (oik.) ja opposition uusi pääministeri Ghassan Hitton osallistuivat Kansallisliiton kokoukseen Istanbulissa viime tiistaina. Kuva Zuma Press / MV Photos.

”Antakaa meille aseita”, Atassi sanoo Suomen Kuvalehden ja 11 muun eurooppalaisen tiedotusvälineen haastattelussa.

Olemme Antakyassa eteläisessä Turkissa lähellä Syyrian rajaa. Atassi vastailee kysymyksiin videoyhteyden välityksellä Istanbulista, missä Kansallisliitto pitää päämajaansa.

Atassi muistuttaa, että aseet ovat olleet opposition toivomuslistalla jo pitkään, sillä presidentti Bashar al-Assadin joukot ovat paremmin aseistettuja ja ne saavat jatkuvasti uutta kalustoa Venäjältä ja Iranista. Ilman niiden tukea al-Assadin hallitus olisi kaatunut jo kuukausia sitten, Atassi väittää.

Kapinallisten muodostama Vapaan Syyrian armeija on saanut aseita lähinnä Saudi-Arabiasta ja Qatarista, mahdollisesti myös Turkista. Atassi toivoo tasapainon vuoksi tukea myös EU:lta, koska se edustaa hänen mukaansa samoja demokraattisia arvoja kuin Kansallisliitto.

”Puheiden aika on ohi, nyt on aika antaa konkreettista apua”, Atassi sanoo.

Britannia ja Ranska ilmoittivat viime viikolla olevansa valmiit aseistamaan kapinallisia kiellosta huolimatta, ellei EU muuta kantaansa.

Muut EU-maat jarruttelevat hanketta. Niiden mielestä asevienti lisäisi väkivaltaa ja sekasortoa - sitä paitsi aseet saattaisivat joutua islamistiterroristien käsiin. Myös Suomi on ollut tällä kannalla.

Atassi on jyrkästi eri mieltä. Hänen mukaansa sota päinvastoin lyhenisi, jos Vapaan Syyrian armeija vahvistuisi. Se saisi hallitsemansa alueet paremmin valvontaansa ja pystyisi varmistamaan maltillisten voimien voiton sisällissodassa.

”Tilanne on kaoottinen”, Atassi sanoo. ”Syyriassa taistelee radikaaleja ryhmiä, jotka eivät kuulu Vapaan Syyrian armeijaan. Emme olisi tässä tilanteessa, jos länsimaat olisivat tukeneet Vapaan Syyrian armeijaa.”

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA harkitsee parhaillaan lennokki-iskuja Syyriassa taistelevia islamisteja vastaan.

Kansallisliitto valitsi tiistaina pääministerikseen melko tuntemattoman Ghassan Hitton, 50, joka muutti Yhdysvaltoihin 1980-luvun alussa. Hän jätti viime marraskuussa tehtävänsä texasilaisen tietotekniikkayhtiön johdossa ja siirtyi johtamaan kapinallisten humanitaarista apua.

Hittoa pidetään kompromissiratkaisuna, joka kelpaa sekä opposition uskonnolliselle että liberaalille siivelle. Hänen ensimmäinen tehtävänsä on muodostaa väliaikaishallitus Vapaan Syyrian armeijan hallitsemille alueille Pohjois-Syyriaan.

Ratkaisu syntyi pitkien keskustelujen jälkeen. Esimerkiksi Atassi oli sitä mieltä, ettei Kansallisliiton kannattaisi muodostaa ”kosmeettista hallitusta”, jolla ei ole kunnon budjettia eikä toimintamahdollisuuksia.

Atassi vakuuttaa, että oppositio pyrkii demokraattiseen yhteiskuntaan, joka ytimen muodostaa alkuvaiheessa Vapaan Syyrian armeija. Al-Assadin kaaduttua Kansallisliitto aikoo kutsua kaikki syyrialaiset vuoropuheluun, joka tähtää uuden hallituksen muodostamiseen. Al-Assadin kanssa ei kuitenkaan neuvotella.

”Me haluamme poliittisen ratkaisun. Mutta al-Assadilla on verta käsissään, hän ei ole osa ratkaisua. Hänen on lähdettävä.”